InfoCash

Artikel

Het probleem met de vrachtwagens!

Auteur: djenne | geschreven op 29-04-2011

Het probleem met de vrachtwagens. Iedereen kent het, je rijdt op de autosnelweg tussen rijen vrachtwagens die maar niet goed opletten. Je vreest met momenten voor je leven als plots eentje voor je neus gaat oversteken zonder goed te kijken of er geen auto was. Wat valt daaraan te doen? Meer controles? Dat kost ook geld...


De vrachtwagens op de wegen

Ik zou een soort taks invoeren die het mogelijk maakt voor elke vrachtwagenchauffeur die op onze wegen zijn weg baant een bijdrage te betalen.

Bij voorbeeld een bijdrage van €0.10 per km dat men op onze wegen zich begeeft! Dit lijkt veel. Het is het immers niet! Als je weet dat 90% van de vrachtwagens te zwaar geladen is, te snel rijdt. En dan nog maar half oplet op de wegen. Dan vind ik dit een mooie bijdrage! De wegen moeten elk jaar herzien worden. Meestal zijn er heel veel plaatsen waar ze ook moeten hersteld worden! Door de putten in het rijvak. Natuurlijk doet de winter daar ook geen goed aan. Vrachtwagens zijn het grootste probleem! Ze moeten verplicht worden met lichtere ladingen te rijden. Ofwel een taks van €0.10 betalen per kilometer dat ze doen op onze wegen!

Logistieke bedrijven zullen daarover moeilijk doen. Maar het zijn zij niet die het geld mogen gaan zoeken als er aan wegenwerken moet gedaan worden. Ze blijven dan stil. Terwijl ze ook wel beseffen dat, hoe zwaarder een lading, hoe meer belastend dit werkt voor de wegen! Bovendien zijn er soms zodanig grote putten in het wegdek, dat een bestuurder van een motor zou kunnen vallen als die niet goed naar de toestand van de wegen kijkt. In de zomer maken de vrachtwagens gezellig gleuven in het wegdek, waar je dan bij regenweer in meegesleurd kan worden met je kleine wagen. In de winter laten ze het wegdek helemaal openbreken. En die vinden dat allemaal normaal! Een grotere controle op het gewicht moet er komen en desnoods een daling van het maximum aantal ton, dat ze mogen vervoeren op onze autosnelwegen!


InfoCash

Artikel