InfoCash

Artikel

Electrische fietsen

Auteur: rpoelke | geschreven op 21-04-2010

We worden meer en meer aangemoedigd om de fiets te gebruiken voor onze korte verplaatsingen. Omdat niet iedereen even sportief is heeft men elektrische fietsen op de markt heeft gebracht. Wat kan je verwachten van een elektrische fiets?


Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets ziet eruit als een gewone fiets maar heeft een krachtige elektrische motor die de fietser ondersteund bij het rijden. Deze batterij is gemakkelijk via een stopcontact op te laden en heeft een lange levensduur.

Voordelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft het voordeel dat je niet over een super conditie moet beschikken om te kunnen fietsen. Je fietst, je beweegt en toch kom je niet bezweet op het werk aan. Hellingen kunnen zonder problemen opgereden worden. Je hebt geen rijbewijs nodig. De batterij is gemakkelijk op te laden en het verbruik ligt zeer laag. Wanneer je fietst wordt er geen koolstof monoxide uitgestoten en help je het milieu.

Nadelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets kost gemakkelijk 1500 euro. Dit is vrij duur, maar als je een vergoeding krijgt van je werkgever is deze vlug terug betaald. Door de aanwezigheid van een motor weegt deze fiets meer dan een gewoon exemplaar. Je moet blijven trappen om de motor te laten werken. Fiets je sneller dan 25 km per uur dan valt de motor automatisch uit. Een nieuwe batterij kost al vlug 600 euro.

Soorten elektrische fietsen

Je hebt twee soorten elektrische fietsen. De elektrische fiets met ondersteuning is de meest gekochte fiets. Hier gaat de motor de fietser helpen wanneer hij geen 25 km per uur kan halen. Rijd je sneller, dan valt de motor stil. Een fiets die enkel op de motor werkt is te vergelijken met een snorfiets en hier hoef je helemaal niet te trappen. De snelheid regel je door aan de handvatten te draaien.