InfoCash

Artikel

Autorijden op oudere leeftijd verantwoord?

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 22-04-2010

Heb je jezelf wel eens afgevraagd of oudere bestuurders in staat zijn om nog veilig aan het verkeer deel te nemen? We hebben het over ouderen boven de zestig jaar. Als het goed is, zijn deze mensen gekeurd en geschikt bevonden door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).


Het rijbewijs heeft een bepaalde geldigheidsduur

Iedereen die een auto bestuurt, heeft hiervoor het rijexamen met succes afgelegd bij het CBR. Het rijbewijs heeft een bepaalde geldigheidsduur. Na een aantal jaren moet het rijbewijs verlengd worden. Als men de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt, wordt de geldigheidduur van het rijbewijs korter. Het rijbewijs is geldig totdat de bestuurder de leeftijd van 70 jaar heeft bereikt.

Verklaring van geschiktheid

Wanneer de bestuurder 70 jaar is geworden, zal hij (of zij) een medische verklaring moeten overleggen. De verklaring wordt verstrekt door het CBR. Het CBR test de bestuurder op rijvaardigheid, vakbekwaamheid en medische geschiktheid. Voor de medische geschiktheid moet men zich laten onderzoeken door een arts. De keuring voor de medische geschiktheid moet aangevraagd worden bij de huisarts. Deze zal de aanvrager doorverwijzen naar een onafhankelijke arts om de bestaande vertrouwensrelatie niet in het gedrang te laten komen. Het medisch onderzoek houdt niet alleen een onderzoek naar lichamelijke aangelegenheden in. Ook de geestelijke conditie is onderdeel van het onderzoek. Als de medische controle in orde is bevonden en de test naar rijvaardigheid en vakbekwaamheid is voldoende, zal het CBR een zogenaamde “Verklaring van geschiktheid” afgeven.

Elke vijf jaar een nieuwe keuring

Met de Verklaring van geschiktheid kan de bestuurder zijn rijbewijs verlengen voor de duur van vijf jaar. De keuring moet iedere vijf jaar opnieuw worden gedaan. Bij het verlengen van het rijbewijs is de Verklaring van geschiktheid nodig. Zonder deze verklaring wordt het rijbewijs niet verlengd.