InfoCash

Artikel

17 jaar en nu al je rijbewijs?

Auteur: mabye99 | geschreven op 06-09-2010

zoals iedereen weet moet je 18 jaar oud zijn om je rijbewijs te kunnen halen. Op je 18e begin je met lessen, haalt je theorie en rijd af. daar gaat nu verandering in komen!


17 jaar?

Op 1 januari 2010 zou het dan zo ver zijn, je mocht op je 17e beginnen met lessen, je rijbewijs halen en tot je 18e met een persoon naast je rijden die meer dan 10 jaar in het bezit was van een rijbewijs. Maar door fouten in het proces is dit plan uitgesteld tot 1 januari 2011. Er is nu besloten dat er 1 januari 2011 definitief er een proef uitgevoerd wordt.

voordelen

De bedoeling van het vervroegen van het halen van het rijbewijs is dat jonge personen een jaar lang met een ervaren persoon naast zich rijden. zo kan de beginnend bestuurder veel ervaring opdoen en zich leren beheersen in het verkeer. zo wil de overheid het aantal verkeersongelukken met jongeren terugdringen.

Nadelen

Veel praktijk-opleiders ( verkeer scholen) zijn het niet eens met de nieuwe wet om op je 17e je rijbewijs te mogen halen, het is zelfs zo, dat een persoon al op 16,5 jarige leeftijd mag beginnen met lessen zodat hij op 17 jarige leeftijd meteen zijn examen zou kunnen doen, om zo snel mogelijk nog in de auto te stappen. veel opleiders vinden dat personen van 18 jaar zelfs nog niet genoeg verantwoordelijkheid hebben om een auto te bestuuren. Ze vinden het onverantwoord om 'kinderen' van 16 jaar al met een auto de weg op te laten gaan. Omdat zij veel minder de gevaren van hun weggedrag zullen overzien dan personen van 23 - 24 jaar.

conclusie

In 2011 wordt dus voor het eerst een proef ingesteld om te kijken of het egt verantwoord is 17 jarigen de weg op te sturen. ondanks dat er een ervaren persoon naast zit zullen ze tog alles zelf moeten doen, en de ervaren bijrijder zal dan ook geen remingreep kunnen doen wat de opleider wel kan met een lesauto. het ziet er op dit moment naar uit dat 16/ 17 jarige in januari kunnen beginnen, maar de overheid kennende is de kans zeer goot dat deze mensen al 18 zijn voordat mensen egt op hun 16,5e kunnen beginnen met lessen