InfoCash

Artikel

Antivirussoftware

Auteur: klavierplezier | geschreven op 29-11-2010

Antivirussoftware of virusscanners zijn computerprogramma’s die virussen weren, detecteren en elimineren. Omdat er regelmatig nieuwe virussen opduiken moet de software up-to-date gehouden worden met de nieuwste virusdefinities. Deze virusdefinities zijn eigenlijk niks meer dan lijsten van virussen. Dankzij deze lijsten kan de antivirussoftware deze virussen herkennen en de nodige maatregelen treffen.


Wat is een computervirus?

Computervirussen zijn ontworpen om voornamelijk programma’s en documenten te besmetten. Deze besmette bestanden worden dan gewist of beschadigd zodat ze onbruikbaar achterblijven voor de gebruiker en deze hier niks meer mee kan doen. In andere gevallen zorgt een virus voor het verspreiden van jouw persoonlijke gegevens. Een virus is geen programma maar een stukje software dat zich vrijwel onzichtbaar nestelt aan andere software. Niet alle virussen zijn te verwijderen, voorkomen is dus absoluut beter dan genezen. Gelukkig kan ook hier de antivirussoftware zijn nut bewijzen.

Soorten virussen

Naast deze computervirussen bestaan er nog tal van andere varianten zoals Trojan horses (Trojaanse paarden), wormen en logic bombs. Sinds de forse opkomst van de mobiele telefoons (gsm, smartphones, e.d.) duiken er ook hier vaak virussen op speciaal ontwikkeld voor deze toestellen. Vooral de populairste en meest verkochte modellen lijken hier gevoelig aan te zijn, net omdat ze zo populair en wijdverspreid zijn. Gelukkig is uit onderzoeken gebleken dat het percentage van besmette telefoons beperkt blijft en het grootste deel van de virussen zich op Pc’s bevinden.

Virusverspreiders

De verspreiding van virussen gebeurd in veruit de meeste gevallen via internet. Het bezoeken van een geïnfecteerde website kan een hele hoop ellende meebrengen. Ook e-mail is een van de meest gebruikte manieren om virussen en malware te verspreiden. Naast de antivirussoftware kunnen computergebruikers zelf ook veel onheil vermijden door eenvoudigweg een portie gezond verstand. Surfen naar websites die illegale content aanbieden (zgn warez sites) en websites met pornografisch materiaal behoren tot de top van de virusverspreiders. Maar ook mediadragers die gebruikt worden om bestanden van de ene computer naar de andere over te dragen zoals USB-sticks, CD-ROM, DVD, kunnen virussen bevatten. Het is dan ook verstandig om deze op virussen te controleren alvorens te gebruiken.

Conclusie

Goede antivirussoftware is duidelijk geen overbodige luxe voor iedere computergebruiker. Er bestaan gelukkig talloze bedrijven die zich hierin specialiseren. Zowel gratis als betalende. Het is niet zo dat de betalende of duurdere versies per definitie beter zijn dan de gratis varianten. Er zijn ook websites en discussie-fora die uitzoeken welke virusscanners kwalitatief het beste presteren. Een speurtocht op internet kan je hier vast verder bij helpen. Enkele van de populairste antiviruspakketten zijn: Norton (Symantec), AVG (gratis), McAfee, Panda, Zone Labs.


InfoCash

Artikel

RELEVANTE ARTIKELEN