InfoCash

Artikel

Cd-rom

Auteur: klavierplezier | geschreven op 29-11-2010

Hoe werkt een cd(-rom)? Hoe zit het fenomeen branden in elkaar? Hoe zit het met de levensduur? U leest het hier...


CD-ROM

De compact disc read-only memory of kortweg CD-rom is hetzelfde zilveren schijfje zoals je die kent van muziek-cd’s maar bevat computerdata zoals tekst, afbeeldingen, animaties, video, muziek, etc.

1x speed

De snelheid van de allereerste cd-romlezers. Dit komt overeen met een overdrachtssnelheid van 150 kilobyte per seconde (kb/s). De nieuwere generatie cd-romlezers hebben een snelheid die tot 50x speed gaat. Bij cd-branders krijg je met drie snelheden te maken. Als er bijvoorbeeld 24x12x50x op de drive staat wil dit zeggen dat het toestel schrijft aan 24x speed, herschrijft aan 12x en leest aan 50x.

Zelf cd's schrijven

Tegenwoordig is iedere computer standaard uitgerust met een CD-rom-writer. Dit toestel maakt het mogelijk om naast het lezen (afspelen) van cd-rom’s en muziek cd’s ook zelf Cd-rom’s of muziek cd’s te schrijven. Hiervoor heb je ook software nodig die dit mogelijk maakt. Het schrijven gebeurd dan dmv een rode laserstraal die microscopische putjes brandt (vandaar “burn”) op de schijf waarbij er een voor de computer leesbare binaire code ontstaat. Putjes staan dan voor 0 en heuveltjes (of geen putjes) zijn dan 1.

Er bestaan naast de gewone beschrijfbare cd’s (cd-r) ook meermaals herschrijfbare cd’s; cd-rw (rw staat voor re-writable). Cd-r(w)’s hebben een capaciteit van ongeveer 700 MB of 80 minuten, maar er bestaan ook 800 MB (90 minuten) en zelfs 870 MB (99 minuten) cd’s. Hoewel die laatste regelmatig problemen geven bij het afspelen op vele toestellen waardoor ze niet erg populair zijn.

Levensduur

De levensduur van cd’s hangt af van een aantal verschillende factoren en is bij de meeste gevallen veel minder lang dan aanvankelijk gedacht werd. De gevoeligheid van cd’s ligt vooral aan temperatuur en krassen. Temperaturen lager dan het vriespunt en hoger dan 45°C zal de levensduur van de cd’s niet ten goede komen. Ook stof kan voor belemmeringen zorgen bij het afspelen maar dat is makkelijk op te lossen door het oppervlak te reinigen. Wees hier echter voorzichtig mee ivm krassen! Cd-r(w) zijn nog gevoeliger dan gewone muziek cd’s omdat deze een extra warmtegevoelige laag hebben die schrijven mogelijk maakt. Hoewel vaak anders gedacht wordt is het niet de doorzichtige onderkant maar de aluminium bovenkant van de cd’s die meest gevoelig is. Voor de lange termijn is een constante temperatuur en op een donkere plek bewaren van de CD’s de beste oplossing.