InfoCash

Artikel

Wat is een ssd?

Auteur: scorpio82 | geschreven op 24-10-2011

Moeten we bij de aanschaf van een nieuwe computer zowel desktop als laptop een ssd kopen of niet? Wat zijn de voor en nadelen van zo een schijf? Zit er toekomst in?


Wat is een ssd?

Een SSD ook wel een Solid State Drive genoemd. Dit is een harde schijf zonder bewegende onderdelen. Wordt gebruikt om media en data- files op te slaan.Deze schijf plaatst men in laptop's en desktops, dit omwille dat ze snel en klein van formaat is. Er treden geen mechanische fouten op zoals bij een harde schijf. De schrijfsnelheid ligt stukken hoger als bij een gewone harde schijf.

Een harde schijf heeft verschillende draaisnelheden namelijk: 15 000 rpm (rounds per minute), 10 000 rpm, 7200 rpm, 5200 rpm. Een SSD heeft dit niet.

Voordelen:

- snel (SSD's hebben een zeer hoge lees en schrijfsnelheid)- stil (bevat geen bewegende delen, dus stil)- zuinig (SSD's hebben minder stroom nodig om te werken)- klein (SSD's hun afmetingen zijn kleiner als een harde-schijf)

Nadelen:

- prijs (de prijzen dalen gestaagt, nog is ze duurder als een harde-schijf)- capaciteit (de opslagcapaciteit is niet zo hoog als bij een harde-schijf)

De keuze is snel gemaakt: wil men snelheid, prestatie koop dan een SSD. Vergis u niet van de prijs en de lage opslagcapaciteit.

Mijn mening:

Wanneer je een pc laat samenstellen voor thuis - profesioneel gebruik dan stel ik het volgende voor:

Gebruik een ssd-schijf voor uw besturingsysteem zodat dit snel kan opstarten en een harde-schijf voor het opslaan van je data, muziek, video bestanden. Dit alles zal het kostenplaatje flink omhoog brengen.

Heb je het geld er nog niet voor om dit te verwezelijken, dan is het best dat je nog wat wacht om een ssd-schijf te plaatsen en wacht tot wanneer ze dalen in prijs (€).

Verkies je een laptop die mobiel moet zijn dan zou ik zeker voor een ssd-schijf gaan.

Mvg,

Steven