InfoCash

Artikel

Computer Data herstellen na crash of virus

Auteur: debirmaan | geschreven op 20-09-2012

Stel je computer wil niet meer opstarten of na het installeren van een programma doet niets het meer. Het overkomt ons allemaal wel eens. Nadat je de info uit het artikel gelezen hebt, kan je zo weer aan de slag en hoeft er niets verloren te gaan. De software die je hiervoor nodig hebt is geheel gratis.


Computer Data herstellen na crash of virus

Hoe vaak gebeurt het ons niet. De vorige dag was je nog lekker bezig, 's avonds sluit je de computer af en gaat naar bed. De volgende dag doet ie het niet meer. Oeps.

Waarschijnlijk heb je een virusje of iets anders kwaadaardigs naar binnen gehaald met de mail of tijdens het surfen. Misschien sloeg je virus scanner wel aan en heb je meteen op OK geklikt bij de vraag of je virus programma het bestand mag verwijderen. Door deze actie is er misschien een bestand verwijderd waardoor de computer niet meer kan opstarten. 

Wat zou het dan handig zijn als je de mogelijkheid hebt om je computer te resetten naar zoals hij was toen je hem kreeg of vanaf het laatste punt van waar je een backup gemaakt hebt. Met Commodo Time Machine is dat mogelijk. Met de dure telefoons van tegenwoordig heb je altijd een optie om hem te resetten naar de fabrieksinstellingen. Met je computer kan dat ook, vroeger met een mee geleverde CD en tegenwoordig zit de software al vaak op de PC als je die koopt. Je dan een mogelijkheid om zelf de DVD's te maken en te gebruiken als Windows niet meer opstart en via een aparte opstart procedure kan je dit programma soms nog bereiken. Maar wat nu als je dit niet meer hebt of je hebt al een oude computer en deze software is er niet meer of verloren gegaan.

Maak een Time Machine van je computer

Je kan dit ten alle tijden op de computer installeren, het maakt niet uit of je nu een nieuwe computer hebt of dat hij al een tijdje in gebruik is. Ga naar de website van Commodo, de softwaare in 100% gratis. Hieronder staat in grote lijnen de procedure.

  • Ga naar de website van Comodo of zoek via Google naar Comodo Time Machine.
  • Download de software.
  • Zorg nu wel dat de PC virus vrij is en dat alles werkt zoals jij het graag zou willen.
  • Installeer de software.
  • Start de Time Machine, controleer de instellingen en maakt je eerste "snapshot".
  • Vanaf nu kan je in ieder geval weer terug naar wat het was net voordat je de software geinstalleerd hebt.

Op de website staat een mooie handleiding waarin alle stappen goed beschreven staan. Belangrijk is ook dat je na de installatie de System Restore functie van Windows uit zet. Deze is nu niet meer nodig. Verder zal je zien dat je tijdens het opstarten een extra scherm krijgt te zien. Het is maar een paar seconde voordat Windows zelf opstart. Via dit scherm kan je altijd het programma starten als Windows zelf niet meer wil opstarten. De Time Machine start altijd voordat Windows op start. Door op de "Home" toest op je toetsenbord te drukken zal het programma opstarten en kan je weer terug naar een eerder gemaakte snapshot.

Het is goed om te weten dat wanneer je een eerder gemaakte snapshot weer terug gaat zetten, er ook een snapshot gemaakt wordt van hoe het systeem nu is. Later kan je deze weer via het programma laden om zo bestanden terug te halen. De snapshot wordt als een soort externe schijf of usb schijf geladen en je kan er daarna gewoon weer bij. Zo kan je je documenten die je de afgelopen tijd gemaakt hebt en waar je misschien nog geen backup van had, toch weer terug halen.

Deze software is vooral handig als je een nieuwe computer gekocht hebt. Dan is deze nog niet vervuild door het dagelijks gebruik. Zet alles er op zoals jij het wil hebben en installeer dan de Time Machine. Daarna kan je doen wat je wilt en weer terug naar af als het nodig mocht zijn. Het werkt sneller dan wanneer je de meegeleverde CD of DVD moet gebruiken of eerst moeten zoeken in de handleiding van de PC om te kijken hoe het ook alweer werkt. 

Je kan zo vaak als je wilt een snapshot nemen van je PC. Let wel op deze dit extra ruimte in neemt op je harde schijf. Het is het verstandig om zo nu en dan eens een snapshot te verwijderen als deze niet meer nodig is. Je kan het programma ook zo instellen dat hij elke keer een snapshot maakt als je de computer opstart. Als je deze optie gebruikt moet je zeker het beheer van je snapshots in de gaten houden.

Verder is het mogelijk om het opstarten van dit programma te beveiligen met een wachtwoord waardoor niet iedereen zo maar met de instellingen aan de haal kan gaan.

Dit programma geeft je geen beveiliging tegen een virus die schade toe brengt aan je harde schijf. Als deze zich bijvoorbeeld in de bootsector van je hard schijf nesteld en daar van alles overschrijft, dan kan n de Time Machine niet meer geladen worden voordat Windows start. In de meeste andere gevallen zal deze software zeer handig zijn in gebruik en hoop ik dat u veel plezier beleefd van de computer.