InfoCash

Artikel

Persoonlijke gegevens op het internet

Auteur: Onbekend | geschreven op 19-04-2010

Internet heeft vanaf de start een zeer snelle en sterke groei doorgemaakt. Het is inmiddels immens populair geworden en het blijft zich maar uitbreiden, wereldwijd. Het biedt dan ook ontzettend veel voordelen. Je kunt je echter afvragen, hoe het met de beveiliging van dit gigantische netwerk gesteld is en met de beveiliging van al je online gegevens?


Voordelen van internet


Bijna ieder gezin heeft wel een computer in huis, sommige zelfs meerdere. Kinderen hebben op vandaag computers c.q. laptops nodig voor school en ze moeten het liefst ook nog allemaal aangesloten zijn met het wereldwijde web, oftewel het internet.

Zodra je inlogt op het internet, ligt er een wereld van informatie en kennis voor je open, waar je zomaar bij kan. Wat je ook zoekt, je kunt het zo gek niet bedenken, op het internet is het wel te vinden. Je kunt er van alles bekijken, lezen, kopen en verkopen. Je kunt er reclame maken voor je bedrijf, werk zoeken of geld lenen. Ook kun je er al of niet anoniem, contact zoeken met andere mensen, via chat of mailprogramma’s. Je kunt over allerlei onderwerpen mee discussiëren met anderen, over allerhande onderwerpen op allerlei forums. Je hoef niet te zeggen wie je bent en dát is een groot voordeel voor iedere internetgebruiker!

Weet wat je doet op het internet


Persoonlijke gegevens
Dit klinkt allemaal prachtig, maar wat gebeurt er met al je persoonlijke gegevens, met je persoonlijke meningen en met je bankgegevens? Je neemt aan dat die gegevens allemaal ergens goed beveiligd worden opgeslagen.
Je gegevens staan dus ergens op het net, op de servers, die wereldwijd het internetverkeer regelen en die ook grote hoeveelheden persoonlijke data hebben opgeslagen, van mensen wereldwijd, waaronder ook jouw gegevens...
Wie mag die gegevens inkijken en wat kan er mee gedaan worden? Als je het mag geloven dan wordt je privacy goed beschermd, want dat staat in de Algemene Voorwaarden van de software programma’s die je gebruikt, daar moet je dan ook akkoord mee gaan, alvorens je die software mag gebruiken. Maar… Wie controleert degenen die jouw gegevens zouden kunnen inkijken, gebruiken en/of misbruiken zonder dat je dat weet?

Hackers
Wat met al die virussen, die onze computers dagelijks aanvallen en bedreigen? Daar hebben we toch firewalls en antivirus en antispyware programma’s voor, denk je dan? Maar hoe effectief zijn die, ook al update je ze geregeld? Veel hackers bedenken steeds nieuwere manieren om al die antivirus programma’s te omzeilen en zonder dat jij het zelf in de gaten hebt, binnen te komen op jouw pc. Als die hackers dan ook nog slechte bedoelingen hebben en voor je identiteit- en bankgegevens komen, dan heb je aan je up to date antivirus programma ook niks.
Je hebt misschien zonder het zelf te weten een programmaatje van een hacker geïnstalleerd op je harde schijf, door een mail te openen, of een link aan te klikken van een of andere speciale aanbieding. Je webcam (als voorbeeld), waarvan jij denkt dat die uitstaat, wordt met dit programmaatje aangezet en de gegevens worden naar de hacker gestuurd. Hackers kunnen dus van buitenaf toch naar (in dit geval) jou zitten te kijken, zonder dat je het zelf weet.

Wat kun je eraan doen, om zoveel mogelijk de gevaren van internet te beperken?

- Zeer voorzichtig zijn met je gegevens openbaar te maken op het internet. Open niet zomaar alle mails, alleen de mails die jij vertrouwt. Vertrouw je het niet, klik er niet op, maar verwijder de mail direct!

- Laat je niet door je ‘chatvrienden’ uitvragen over je persoonlijke leven, want je weet immers mééstal niet wie je ‘chatvrienden’ zijn.
Ook op programma’s als Hyves, Facebook en MySpace zetten mensen hun hele leven online, want het is toch zo leuk om oude vrienden tegen te komen via deze programma’s en om van elkaar te weten wat we nog allemaal doen? Van sommige mensen kun je trouwens hun compléte dagelijkse bezigheden inkijken en ze laten ook nog vaak publiekelijk weten wanneer ze niet thuis zijn enz. Doe dit dus nooit, want ook mensen die jij niet kent, lezen mee! Wie het ook zijn, ze kúnnen slechte bedoelingen hebben en kunnen onverwachts thuis bij je op ‘visite’ komen, terwijl jij op vakantie bent.

- Tip aan ouders: Hou het internetgedrag van je kinderen goed in de gaten. Door hun naïviteit kunnen zij het gevaar, dat overal op de loer ligt, niet zien. Wees dus betrokken bij je kinderen. Bespreek dit onderwerp met ze en zet de pc met internetaansluiting bijvoorbeeld in de woonkamer, zodat je af en toe kunt meekijken met wat je kind aan het doen is. Is dit niet mogelijk, zorg dan dat er een goede internetfilter op die pc geïnstalleerd is, zodat je kinderen niet zomaar op allerlei sites terecht kunnen komen, waar ze nog te kwetsbaar voor zijn.

Conclusie:
Internet is alleen veilig, als je er geen gebruik van maakt!
Aangezien dit dus geen oplossing is voor iedere internetgebruiker, is voorzichtigheid geboden. Denk na voor je iets doet op het internet en beperk het online zetten van je persoonlijke gegevens en bezigheden, foto’s en film materiaal. Vergeet niet: Alles kan ingekeken, gehackt en misbruikt worden.