InfoCash

Artikel

Cursus Flash Les 1

Auteur: Patricki | geschreven op 21-04-2010

Je kunt met Flash websites maken, banners maken, animaties, spelletjes. Je kunt veel opnoemen en het is wel mogelijk met Flash!

Een reeks artikelen (ongeveer 10 lessen, dus 10 artikelen) zal gaan over Flash, voornamelijk CS4. We kijken ook een keer naar de nieuwe Flash CS5, maar we werken voornamelijk in de CS3 en CS4 versie.

De aankomende lessen gaan we veel werken in Adobe Flash CS4. In stapjes zullen we een aantal basisvaardigheden doornemen. Het is niet de bedoeling om een grote cursus over Flash te geven, dit is meer een stoomcursus.

Heb je nooit met Flash gewerkt, dan is dit artikel en de aankomende artikelen zeker een aanrader om te lezen.

We gaan in dit artikel alleen nog in op de basis. We leggen uit wat je allemaal kunt in Flash. We gaan nog niet werken met Flash. Neem dit artikel goed door, zodat je in les 2 van deze mini stoomcursus goed aan de slag kan!

Veel plezier met het werken in Flash!


Geschiedenis van Flash

Vroeger was Flash van Macromedia. Later heeft Adobe Flash overgenomen en een aantal functionaliteiten in de programma's verbeterd. Ook is er aan het uiterlijk gewerkt van de programma's.

Al gauw werd Flash bekend door zijn uitgebreide functionaliteiten, en in de webdesign wereld was het programma onmisbaar.

Flash complex?

Flash is aardig complex. Flash is gemakkelijker dan een sound editing programma. Bij een sound editing programma heb je veel meer knoppen. Je kunt niet zomaar op knoppen drukken, om iets te doen, nee, je moet weten wat de knop doet. Dit geldt ook een beetje voor Flash. De werkomgeving van Flash is overzichtelijk en makkelijk te begrijpen, alhoewel er zijn ook een heleboel lastige functies in dit programma die Flash lastig maken, om mee te werken. Het is aan jou de keus hoe je de werkomgeving instelt. In Flash, en in vrijwel alle programma's van Adobe ben je in staat om de werkomgeving aan te passen naar jouw wensen.

Jij kunt dus bepalen hoe makkelijk jouw werkomgeving is.

Over het instellen van een werkruimte schrijf ik nog een apart artikel en deze volgt zo snel mogelijk.

Computer voorbereiden op het installeren van Flash

Adobe Flash is een vrij zwaar programma en dit programma heeft dan ook genoeg ruimte nodig op je PC. Misschien neemt het programma niet zoveel ruimte in, maar de bestanden die je opslaat vanuit het programma.

Je moet ten alle tijden rekening houden met het geheugen van je computer. Als je teveel opslaat, dan loopt je computer ook sneller vast.

Een nadeel van Flash is dat dit programma soms nog wat instabiel is. Je moet er dus regelmatig voor zorgen dat je backups maakt van bestanden, en ze op de juiste plek en de juiste wijze opslaat.

Je moet een backup hebben voordat de computer crasht of voordat Flash vastloopt!

Een belangrijke tip dus voordat je start met het werken in Flash is dat je eerst een vaste plek moet creëren waar je de bestanden gaat opslaan. Maak hiervoor een apart mapje op je computer aan en noem het bijvoorbeeld Flash.

Meer lessen volgen snel!

De volgende les (les 2) komt zo snel mogelijk. En gaat over het instellen van de werkomgeving van Flash. Voordat je kunt beginnen met bestanden creëren in Flash, zul je eerst een werkomgeving moeten creëren die voor jouw interessant is om in te werken.

In les 3 gaan we de eerste stappen zetten en gaan we al wat oefenen in Flash. Ook deze les komt zo snel mogelijk!