InfoCash

Artikel

Twitter, doe jij mee, of zeg jij "nee"?

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 15-07-2010

Eerst werd de electriciteit uitgevonden, toen de telefoon, televisie, cd-speler, videorecorder, dvd-speler,pc en het mobieltje. En toen.... kwam het Internet. Ruim 10 jaar geleden werd dit fenomeen door de "gewone" burger ontdekt en tegenwoordig kunnen we er niet meer omheen. Er zijn heuse zelfhulpgroepen voor Internetverslaafden, en dat is zo gek nog niet, want op Internet is veel te beleven. En nog meer om verslaafd aan te raken. Tegenwoordig kun je ook via je zogehete "smartphone" ook fanatiek Internetten. Een klein schermpje en Internet abonnement is voldoende om je tijdens een treinritje of in de auto te vermaken met allerlei programma's (zogehete applicaties). Waren we net een beetje gewend aan Hyves, het sociale netwerk, duikt er de term "tweet" op. Wat? Tweet? Dat doet een vogeltje toch? Klopt! In dit geval bedoelen we "Twitter", de populaire en succesvolle pc en mobiele telefoon-applicatie waar menigeen niet meer zonder kan. Twitter, wat is het?


Voor de Twitter nitwit

Twitter is een Internetdienst en tevens de naam van een onderneming die in 2006 werd opgericht door Jack Dorsey. Twitter (met als logo een vogeltje dat teksten "tweet") is een microblog netwerk dat tegenwoordig door miljoenen mensen wereldwijd word gebruikt. Twitter is eenvoudig in gebruik, het enige dat je hoeft te doen is een kort berichtje in te typen van maximaal 140 woorden, en op ENTER te drukken en de wereld leest met je mee. Nou ja, bijna dan. Je moet wel zogehete "volgers" hebben, mensen die jouw belevenissen interessant genoeg vinden om ze te lezen.

Twitter werd overigens vooral erg bekend omdat de dienst door bekende mensen werd gebruikt, zoals President Barack Obama, Oprah Winfrey, Torri Spelling en in Nederland door Paul de Leeuw, Femke Halsema en Jan peter Balkenende. Wereldwijd kan men dus volgen wat President Obama aan het doen is en van Oprah wisten we dat ze zou stoppen met haar talkshow omdat ze het op Twitter zette.

Mensen kunnen jou volgen, maar je kunt je dus ook aanmelden als volger van voor jou interessante personen. Je vader, broertje, tante, nicht, vriendinnen, lerares van het basisonderwijs of de Backstreet Boys. Niet iedereen blijft even actief op Twitter en vaak maken mensen reclame via het Twitter netwerk, wat tot enige irritatie kan leiden. Maar aan de andere kant, je hoeft het programma niet te gebruiken.....

Leuk? Of irritant?

Je duikt in de wereld van Twitter en maakt via www.twitter.com een account aan. Gebruik je eigen naam of maak een mooie nickname aan, vul je email adres in, en klaar ben je. Je kunt nu via je Internet browser inloggen op Twitter en zelf berichtjes tikken. Dan begint de "grote taak". Het is toch wel leuk als je wat volgers hebt, zodat je niet tegen een betonnen muur staat te Tweeten. Via een zoekschermpje op de Twitter homepage, kun je makkelijk op naam, emailadres of nickname zoeken naar bekenden. Of sluit je aan bij de WK supporters club, de Visvereniging uit Bladel of Haak- en breifans uit Zaltbommel. Wat we maar willen zeggen, er zijn voldoende mogelijkheden. Overigens is het niet zo, dat als jij je aanmeld als "volger" die persoon ook meteen jou berichten lezen kan. Hij/Zij zal zich bij jou moeten aanmelden als volger. Het voordeel van Twitter is dus, dat je in contact met iedereen en alles kan komen en kan lezen wat bekende mensen doen (of wat ze juist niet doen). Een ander voordeel is, dat je zelf niet fanatiek hoeft te Twitteren om berichtjes te lezen van anderen. Ben je dus niet echt een typ-miep, lees dan gewoon mee in het leven van een ander!

Dat klinkt allemaal leuk hoor, dat Twitteren. En globaal gezien is Twitter zeker een geinig programma om eens uit te proberen. Maar er zitten ook nadelen aan Twitter gebruik. Zo is het handig je te realiseren dat mensen zich in een klik, voor jouw belevenissen kunnen aanmelden (je hoeft geen toestemming te geven, al kan dit wel bij je instellingen veranderd worden). Je nieuwe baas kan je dus eenvoudig op Twitter vinden en ook je oudere Tweets even doorlezen. Als je neerknalt dat je drie weken in Spanje zit, is dat natuurlijk voer voor inbrekers. Oftewel, let op met wat je schrijft. Je privacy is namelijk al vlot "out of the picture"bij het gebruik van een dergelijke dienst.

Tweet Tweet Tweet (Tot slot)

Meedoen met de hippe garde? Dan ontkom je niet aan Twitter. Vind jij jezelf en jouw belevenissen interessant genoeg om met de wereld, of in ieder geval met je vrienden, te delen? Lekker aan de Twitter gaan! Overigens word het je vergeven als je niet meedoet. Twitter is dan wel mateloos populair op dit moment, er komt vast wel weer iets anders aan Internet/mobiele telefoon applicaties op de markt dat een jaar of wat populair is en waar ook Obama fan van is.