InfoCash

Artikel

Blu-ray

Auteur: Dannyy1992 | geschreven op 07-09-2010

Blu ray is al flink wat jaren in ontwikkeling, begint het nu dan eindelijk door te breken?


De geschiedenis

Al vanaf 1995 zijn Sony en Pioneer bezig met de ontwikkeling van een nieuwe opnamen systeem voor HD( High-Defenition) video materiaal.
Een Japanner genaamd Shuji Nakamura heeft uiteindelijk de Blauwe laser uitgevonden hiermee kon met een latere golflengte worden gebrand.
(door kleinere golflengte kan er meer data worden weggeschreven dichter op elkaar)

Vanaf 2003 kwam Sony dan toch met de allereerste blu ray speler andere merken volgde pas na ruim 2 jaar.
Op 12 januari 2004 maakt Hewlett Packard en Dell bekend Blu ray uiteindelijk als standaard te gaan zien.
* Op 10 maart 2005 kwam Apple ook bij de groep.
* Op 5 januari 2006 kondigde Philips aan dat het in de tweede helft van 2006 jaar zowel een blu-rayspeler als een recorder op de markt, hierbij ook de Blu rays disks van 25 en 50GB.
* Begin 2008 kondigde Time Warner aan te stoppen met de ondersteuning van HD-DVD en vanaf eind mei 2008 enkel nog blu-ray te zullen ondersteunen.
* Op 15 februari 2008 kondigde Wal-Mart, de grootste warenhuisketen van de Verenigde Staten, aan dat het per 1 juni stopt met het verkopen van HD DVD-spelers en films.
* Op 19 februari 2008 kondigde Toshiba officieel aan het HD-DVD-project te stoppen.
* Blu-ray lijkt nu de opvolger te worden van de dvd.

Wat is een Blu-ray schijf?

Een blu ray schijf is een rond schijfje van 120mm zelfde als formaat als de CD en DVD(om het compatible te houden om er een Multi speler van te maken).
De naam blu ray is ontstaan doordat de laserstraal waarmee de schijfjes mee worden volgeschreven blauw-violet van kleur is.
De schijf kan bestaan uit meerdere lagen hierdoor kan dus in de toekomst zelfs naar 100GB schijven gaan.

Blu ray in de toekomst

Van Blu ray zullen we in de toekomst uiteindelijk steeds meer zijn uiteindelijk zal het een standaard worden en dus de dvd compleet vervangen.
We kunnen vooral steeds meer opslag verwachten zoals 250gb schijven of zelfs 600gb dit zal nog wel even duren maar gaat komen.