InfoCash

Artikel

Cd's

Auteur: Dannyy1992 | geschreven op 07-09-2010

Wat is een cd?
De volle benaming van een CD is een Compact Disk, dit is meer dan een stukje plastic alleen.
Een cd is gemaakt van een speciaal plastic (genaamd policarbonaat plastic) en het schijfje heeft een doorsnede van praktisch 12 centimeter, en een dikte van ongeveer 1.2milimeter.
Op een cd worden een soort van pitjes gebrand waardoor de laser de cd kan lezen en weergeven.
Dit ziet er zo uit: (microscopische weergave)


De geschiedenis

De compactdisk is een gecomliceerd stukje techniek, waar veel bedrijven en individuen hun hoofd over hebben gebogen. Sony en Philips hebben de primaire ontwikkeling op gang gezet. De combinatie van optische registratie technieken van Philips en de foutcorrectietechnieken van Sony resulteerden in het succesvolle compactdisk-systeem.

In 1974 onderzocht Philips als eerste de mogelijkheid om audio-informatie op een optische
disk op te slaan. Ze hadden eerst geprobeerd om analoog video-informatie op te slaan op een beeldplaat dit bleek ongeschikt. Daarom werd de mogelijkheid onderzocht om audiosignalen digitaal te coderen. Philips wou dat er gebruik zou worden gemaakt van een disk met een kleine diameter. Sony was ondertussen bezig met een optische audiodisk van grote diameter en verrichtte onderzoek naar de foutcorrectiemethode om het systeem te
realiseren. Ook andere producenten waren bezig met de ontwikkeling van een digitale
audiodisk. Toen Sony en Philips in 1979 besloten te gaan samenwerken resulteerde hun
gezamenlijk product als een product die over de hele wereld werd verkocht. In oktober 1982 werd het compact disk-systeem in Japan en Europa geïntroduceerd. Sony kwam toen met de CDP-101 op de markt, philips met de CD100.

De toekomst

De platenspeler heeft op korte tijd plaats moeten maken voor de cd-speler. Echter is de toekomst van de cd-speler ook onzeker geworden, door de komst van de dvd-speler. Met een CD-speler (Compact Disc) is het mogelijk om cd’s met muziek te beluisteren. De CD-speler wordt gezien als de opvolger van de LP, die twintig jaar terug van de markt verdween. De cd wordt ook voor andere doeleinden gebruikt zoals hierboven staat vermeld. Ook een grote vijand van de cd is de blue-ray speler. Een schijf heeft de capaciteit van ongeveer 25 GB of twee uren van HDTV-audio -video tussen 36 en 72 Mbps. Het is tevens mogelijk om meerdere lagen boven op elkaar te zetten welke elk 25 GB hebben, hierdoor is het mogelijk om meer dan 50 GB op één schijf op te slaan, dus een kleine 7x meer dan op een DVD kan. Bovenop de coating van de Blu-ray Disc zit een harde, krasvaste beschermlaag van enkele micrometers. De blue-ray disks zijn van betere kwaliteit dan de dvd’s zijn. Ik zelf geloof ook niet dat ze nog lang blijven bestaan.