InfoCash

Artikel

Waterkoeling

Auteur: Dannyy1992 | geschreven op 07-09-2010

Tegenwoordig kun je in je eigen computer waterkoeling aanbrengen.
Dit is niet langer voorbehouden aan verbrandingsmotoren, maar ook om de stijgende hitte in een pc kast omlaag te brengen.
Dit is behalve functioneel natuurlijk ook erg leuk om te hebben in je pc.
Al de leidingen en de radiateur is mooi om te zien, en daarbij kan het nog stiller zijn als een doorsnee ventilator. Een watergekoelde pc zal vaak veel koeler zijn als een door een ventilator gekoelde pc. Water geleid veel beter de warmte af als lucht.
In de pc wordt de processor vaak het warmste, maar deze mag niet al te warm worden anders wordt de pc instabiel. Als je de processor gaat overclocken dan is er eigenlijk betere koeling vereist, hij zal alleen maar warmer gaan worden.

Waterkoeling is eigenlijk heel simpel; er zit een radiateur in waardoor de warme vloeistof stroomt, en door de lucht wordt afgekoeld. Op de radiateur zitten slangen waardoor de vloeistof wordt rondgepompt, deze zitten weer aangesloten op een koelblok die op de processor zit. Door dat koelblok stroomt de vloeistof en wordt de warmte afgevoerd waardoor de processor mooi koel blijft.


De geschiedenis

10 jaar geleden dacht men nog geeneens aan waterkoeling in de pc, tegenwoordig is het al aardig ingeburgerd maar nog steeds niet alledaags. De supercomputer van Cray die had het al in de vorige eeuw, maar dat was een noodzaak ivm de gigantische hitteontwikkeling. Men zoekt steeds weer naar andere manieren om hun pc te koelen, vooral degenen die hun processor overklokken. Er zijn al aardig wat pogingen gedaan om een pc te koelen, zo is er eens iemand geweest die zijn pc in de diepvriezer had gezet, met het toetsenbord en muis erbuiten. Ook was er iemand die zijn pc in een bad van olie had gezet, en dat stond weer in vloeibare stikstof ( -190c ). Helaas werkt dat allemaal niet zo goed als het simpele waterkoelingsysteem.

De toekomst

Op dit moment worden er steeds beter setjes ontwikkeld, met betere koelblokken die meer doorstroming hebben of betere pompen. Ze hebben inmiddels ook al een pc die door stikstof wordt gekoeld, maar dat is nog ver in de toekomst. Zoals het er nu voor staat zal waterkoeling steeds meer ingeburgerd worden aan gezien de aankomende voedingen ongeveer 100watt aan warmte generen. Dit moet uiteraard wel koel blijven