InfoCash

Artikel

videokaarten

Auteur: mabye99 | geschreven op 07-09-2010

videokaarten in pc's zijn erg belangrijk zonder videokaart zou je niks op je scherm krijgen


geschiedenis

De geschiedenis van videokaarten voor pc’s begint in 1981, dit was de CGA-kaart. Videokaarten worden momenteel veel ontwikkeld. Zo is het bijna altijd zo dat elke nieuwe generatie videokaarten verdubbelde prestaties heeft T.o.v. de vorige generatie.

Steeds vaker ontdekken mensen dat computers uiterst geschikt zijn om video-games op te spelen. Daardoor neemt de druk toe om steeds snellere videokaarten te ontwikkelen, en is een videokaart na een half jaar meestal al voorbijgestreefd door de volgende generatie videokaarten.

van oud naar nieuw

• Gedeeld: Hierbij gebruikt men het geheugen van de computer zelf. Dit is niet snel, maar wel goedkoper dan DDR-geheugen op een videokaart.

• DDR-geheugen: Minder snel dan een GDDR3 geheugen, maar goedkoper. DDR-geheugen zit vaak op de goedkopere kaarten.

• DDR2-geheugen: Sneller dan DDR-geheugen, doordat het vier keer per klokperiode data kan verwerken. DDR2-geheugen wordt wel vele malen warmer dan DDR- en GDDR3-geheugen, waardoor de toepassing op grafische kaarten minder worden.

• GDDR3-geheugen: In 2005 is dit de meest gebruikte soort geheugen. Dit is DDR-geheugen, dat twee keer per klokperiode data kan verwerken. GDDR3 geheugen werkt op lagere spanningen dan DDR2- en DDR-geheugen.

• GDDR4-geheugen: Is uitgevonden in 2006 en wordt toegepast sinds 2007. Het is DDR-geheugen, dat 32 keer per klokperiode data kan verwerken. GDDR4 geheugen werkt op lagere spanningen dan GDDR3, DDR2- en DDR-geheugen.

• GDDR5-geheugen: Dit wordt toegepast vanaf 2008 op sommige AMD-videokaarten, zoals de HD-vediokaarten van hogere kwaliteit. Het is DDR-geheugen, dat twee maal 32 keer per klokperiode data kan verwerken.

de opbouw van een video kaart

Je hebt de GPU ( Graphics Processing Unit) en je hebt het VRAM (videogeheugen).
Een GPU wordt gebruikt voor de berekening van het beeldopbouw en voert nog eventuele andere berekeningen uit. De snelheid van een videokaart word uitgedrukt in Hertz. De meeste videokaarten worden gefabriceerd door ATI en nVidia.
Het VRAM geheugen word gebruikt om een digitaal voorbeeld van een beeld te weergeven. Hoe meer geheugen er op een videokaart zit, hoe meer beeldonderdelen erin passen die van te voren zijn bewerkt. Daardoor is het verkeer tussen snelheid en detailweergave soepeler.
Als je een grote resolutie wilt is het belangrijk dat je een groot videogeheugen hebt. Want hoe hoger de resolutie, de te meer pixels er berekent moeten worden om op het beeld te komen staan. Ook gebruikt anti-aliasing (verzacht de randen van objecten) veel geheugen. Dit wordt vooral gebruikt in games.

De snelheid van het geheugen wordt uitgedrukt in Hertz en de grootte in bytes. Net als het RAM gebruikt het videogeheugen ook DDR technologie.

koeling

Een koeler is tegenwoordig essentieel bij een videokaart. Deze koelt vooral de GPU en het VRAM. Want hoe sneller een videokaart is hoe warmer hij wordt en des te meer hij warmte kwijt moet. Meestal verbruiken oudere videokaarten meer stroom in verhouding met de prestaties.

Er zijn drie vormen die vooral worden gebruikt:

• Passieve koeling: Hierbij is een groot koelprofiel met ribben aangebracht in de computerkast. Het profiel van de ribben neemt de warmte van de GPU en andere onderdelen op en geeft de warmte weer af aan de lucht eromheen. Passieve koelers maken geen geluid. Ze worden vaak van koper gemaakt, omdat dit de warmte beter afgeeft dan aluminium.

• Actieve luchtkoeling: Er is een fan bovenop het koelprofiel gemaakt. Deze blaast de warme lucht tussen de koelribben weg. Dit is effectiever dan passieve koeling. Deze vorm van koeling maakt meer lawaai dan passieve koeling.

• Waterkoeling: Ook hier is een groot koelprofiel gemaakt. In plaats van lucht stroomt er water langs. Waterkoeling wordt pas gebruikt alsde actieve luchtkoeling het systeem niet genoeg kan koelen. Het is geluidarm, maar de prijs ervan ligt wel erg hoog.