InfoCash

Artikel

de geschiedenis van de laptop

Auteur: mabye99 | geschreven op 07-09-2010

In 1976 kwam Xerox PARC met de Xerox Notetaker, die door de meesten wordt gezien als de eerste laptop. Hier werden er maar 10 van gemaakt. In 1981 kwam de eerste commerciële laptop, de Osborne 1 gemaakt door Osborne Computer. Deze woog zo’n elf kilo, had een 5” beeldscherm, modem poort, twee 5 ¼ diskettedrives en kostte toen zeventienhonderd-vijfennegentig dollar. Deze laptop kon niet op batterijen draaien, en moest dus altijd aan netstroom. De eerste echte laptop met een scherm dat kon inklappen op het toetsenbord werd geïntroduceerd in 1982.


inhoud

De GRID Compass zag er niet veel anders uit dan de laptops van nu en kon werken op batterijen. Door de hoge prijs werd deze laptop eigenlijk alleen gebruikt door het leger en de NASA. Pas in 1982 werd er door Microsoft gewerkt aan een laptop met LCD scherm in plaats van een beeldbuis. Twee computers uit 1983, de Compaq Portable en de Epson HX-20 waren populairder in de commerciële markt. IN 1988 kwam Compaq met de eerste laptop met VGA resolutie, de Compaq SLT/286. In 1989 werd de NEC UltraLite geïntroduceerd, de eerste laptop die er wat meer uit zag als de laptops van nu. September dat jaar kwam Apple met de Macintosh portable dat later(1991) de Powerbook werd. In 1993 kwamen de eerste PDA’s (Personal Digital Assistants).

Vanaf de jaren 90 werden laptops steeds populairder. Laptops begonnen een volwaardig alternatief voor computers te worden. Nieuwe technologieën werden ontwikkeld en gebruikt:

-Betere accu’s(Lithium-ion)
-Processoren werden steeds zuiniger
-LCD schermen werden steeds beter(scherper, groter, meer response time en hogere resolutie

Verder zit er niet zo verandering meer in de ontwikkelijk van laptops. Betere processoren worden ontwikkeld, betere videokaarten, schermen, etc, maar de laptops zitten meestal hetzelfde in elkaar.