InfoCash

Artikel

Moederborden

Auteur: Dannyy1992 | geschreven op 09-09-2010

Er zijn veel verschillende formfactoren en type moederborden, ook wel Mobo's genoemd.
De meest gebruikte factoren zijn de ATX en uATX moederborden. Deze zijn op zich hetzelfde, maar uATX borden zijn kleiner, waardoor ze in kleinere (midi) kasten passen, terwijl ATX hier te groot voor is.
uATX borden hebben als nadeel dat er minder PCI sloten in passen, en dat je een kleinere CPU Socket/Koeling hebt.

In de ATX serie zijn veel verschillende modellen te vinden, die toch erg op elkaar lijken, maar zoals ik zei, de standaard ATX en uATX zijn de meest gebruikte.
Deze versies zijn Extended-ATX, Mini-ATX, Micro-ATX, DTX, FlexATX, Mini-DTX en Mini-ITX.


De onderdelen

Enkele onderdelen die je kan vinden in een moederboard zijn;

- De Processor (Central Processing Unit) - BIOS (Basic Input/Output System)
- De Chipset.
- Werkgeheugen
- Connectoren (PCI, PCI-E)
- Geintergreerde geluids, netwerk en video kaart. (Tegenwoordig bij alle nieuwe Mobo's)

Modellen en Processortypen

Tegenwoordig zijn er drie grote processormerken waarop de CPU-Sockets zijn gebaseerd: AMD, Intel en VIA. Zo zijn er voor Intel de Sockets 3, 5, 7 (ook voor AMD), Slot I, Slot II, PGA-370 (ook VIA), 478, Xeon en LGA-775.

Voor AMD zijn er de Sockets: 7 (ook Intel), super socket 7, Slot A, Socket A (ook wel T-462 genoemd), 754, 939, AM2, AM2 , socket 940, socket F.

VIA fabriceert tegenwoordig ook zelf moederborden met eigen processoren ge�ntegreerd, VIA Epia genaamd. VIA fabriceert onder andere de volgende processoren: VIA C3, VIA Eden, VIA Antaur en vroeger de VIA Cyrix, die vooral voor oudere moederborden met Socket 3, 5, 7 en 370 geschikt waren.

Het moederbord kan (zoals veel elektronica) niet tegen statische elektriciteit. Het is niet aan te raden met een hand een blank metalen deel van het moederbord of van een elektronische component aan te raken tijdens werkzaamheden. het wordt aangeraden je van tevoren statisch te ontladen. Beter is echter het gebruik van een antistatische mat en een geleidend polsbandje verbonden met een goede aardleiding.