InfoCash

Artikel

Nintendo

Auteur: Dannyy1992 | geschreven op 09-09-2010

Nintendo is een multinationaal bedrijf dat tegenwoordig bekend staat voor een van de succesvolste bedrijven in game hard- en software . Nintendo staat vooral bekend voor hun eerste actieheld : Mario.


Geschiedenis

In 1889 werd Nintendo opgerichtals een bedrijf dat Hanafuda kaarten maakt. De kaarten waren eigenlijk bedoel voor export naar het westen, maar in Japan werd het ook populair. In 1959 worden er ook kaarten met Walt Disney figuren gedrukt zodat het ook geschikt word voor kinderen.

In 1963 veranderd de naam in Nintendo Co. Ltd. en begonnen ze met het ontwikkelen van spellen. Tot 1979 werden er vooral ontwikkelingen gemaakt in speelhalautomaten, zo werd er in Amerika een hele nieuwe dochtermaatschappij geopend in New York. Het eerste draagbare LCD videospel werd in 1980 gelanceerd onder de naam Game and Watch hier zat toen al een microprocessor in. Ook werd in dit jaar het spel donkey kong uitgebracht. Het doel van het spel was om met behulp van “jumpman” zijn vriendin uit de klauwen van een aap te bevrijden. Jumpman veranderde later in Mario, naar de Amerikaanse baas van het bedrijf, Mario Segali. In 1983 begint Nintendo aan de Famicom, hierin werd gebruikt gemaakt van een eigen CPU en een PPU.

De Famicom werd in 1984 gelanceerd in Japan en werd later NES (Nintendo Entertainment System) genoemd. Hierbij waren een aantal spellen verkrijgbaar waaronder Super Mario Bros. een van de meest verkochte spellen aller tijden. In 1985 werd NES uitgebracht in de rest van de wereld en maakte een einde aan de ingestorte gamemarkt in Noord-Amerika. In 1989 werd de gameboy uitgebracht in Japan. Dit was het eerste draagbare gameconsole met verwisselbare spellen.

De eerstvolgende console die uitgebracht werd is de Super Famicom of de Europese versie: Super Nintendo Entertainment System. Deze werd in Japan in 1990 uitgebracht en in Europa in 1992. 1993, Nintendo Nederland werd opgericht en de super FX chip werd aangekondigd. Deze chip maakte 3-D beelden mogelijk en kon meer diepte geven in een aantal spellen. De Nintendo 64 werd in 1996 uitgebracht in Japan en in 1997 in Europa. Dit was de eerste 64-bit spelconsole. In 1998 werd de Game Boy Color uitgebracht. Zoals de naam al zegt werden de spellen voor de gameboy niet langer in zwart/wit weergegeven, maar in kleur.

De GameBoy Advance word uitgebracht in 2001 en later het jaar ook de Nintendo Gamecube. In 2005 komt de Nintendo DS uit in Europa. Deze opvolger van de Gameboy heeft 2 schermen waaronder een touchscreen. Ten slotte word in 2006 de Wii uitgebracht. Dit is de laatst uitgebrachte console van Nintendo. Zo is Nintendo dus van een bedrijf dat begon met Hanafuda kaarten maken gegaan naar nog steeds een van de succesvolste gamebedrijven ter wereld.