InfoCash

Artikel

De kustgorilla en de berggorilla

Auteur: vincentR | geschreven op 19-11-2010

Gorilla's zijn de grootste en zwaarste mensapen die er bestaan. De mannetjes worden ruim 1,80 meter lang. Soms worden ze zelfs meer dan 2 meter lang en niet zelden bereiken ze een gewicht van 300 kilo.


De kust- en berggorilla's

Er bestaat van het geslacht van de gorilla's slechts één soort. Hiertoe behoren twee ondersoorten, waarvan de eerste de kustgorilla is. De kustgorilla leeft in het westelijk deel van de tropische wouden van Afrika, in Gabon, in Kameroen en in enkele streken van Nigeria. De kustgorilla heeft een grijszwarte vacht en een kale borst.
De tweede ondersoort is de berggorilla. De berggorilla leeft veel oostelijker dan de kustgorilla, in de boomrijke en bergachtige gebieden van Zaïre. Hij komt vooral veel voor in de omgeving van Kivu, tot op een hoogte van 200 meter. De berggorilla is groter en zwaarder dan de kustgorilla. Hij heeft een zwarte, zeer dichte vacht met een wittige of grijze vlek op zijn rug. Bovendien hebben de berggorilla's brede en dikke bakkebaarden. Berggorilla's hebben betrekkelijk korte ledematen in vergelijking met andere apen. Van alle apen kunnen de bergapen het best op hun achterpoten lopen. Het bestaan van een dwergvorm van de gorilla, die niet groter zou zijn dan 1.50 meter, is zeer onzeker. Deze dwerggorilla's zouden in Zaïre zijn gezien. Men twijfelt er echter nog steeds aan of ze inderdaad bestaan. De gorilla's zijn de zwaarste dieren die in de wouden leven. Toch is hun lichaamsbouw goed aangepast bij het boomleven. Vanwege hun gewicht moeten ze echter in het lagere geboomte blijven. Ze wagen zich zelden hoog in een boom en dan bewegen ze zich met de grootste voorzichtigheid en bedachtzaamheid. Omdat het allemaal niet zo gemakkelijk is blijven ze maar liever op de grond, vooral de mannetjes. De jongere gorilla's en de vrouwtjes, die veel lichter en minder lomp zijn, hangen wel vaak in de boomtakken. Het voedsel van de gorilla is heel verschillend, maar altijd plantaardig.