InfoCash

Artikel

De meest bijzondere dieren: de Wolverine kikker.

Auteur: Onbekend | geschreven op 21-02-2011

De meest bijzondere dieren: de Wolverine kikker. Haaien, krokodillen, walvissen en adelaars. Wie kent ze niet? Toch zijn er veel meer dieren op de planeet. Sommigen zijn zelfs in staat dingen te doen die niemand voor mogelijk had gehouden! In een serie artikelen gewijd aan 'de meest bijzondere dieren' probeer ik de minder bekende, maar zeer bijzondere dieren bekend te maken die op de Aarde leven. Het bijzondere dier is dit keer de Wolverine kikker: een dier wat meer dan 1 eigenschap gelijk heeft met de gelijknamige superheld.


De ontdekking

Deze kikker was pas kort geleden ontdekt in Centraal Afrika, en is een lid van de familie Arthroleptidae, waar ook de Wahlbergse struikpieper toebehoort; een kikker die niet als kikkervisje uit het ei komt maar als een miniem kikkertje.

De kikker die later te boek zou staan als de Wolverine kikker, naar de bekende superheld, leek op het haar op zijn zijden na een redelijk standaard kikker te zijn. Maar tot de schrik van de wetenschapper die hem oppakte reageerde deze kikker flink agressiever dan andere soorten. Dat zou met de meeste kikkers geen reden zijn om je zorgen te maken, maar bij deze kikker schoten er klauwen uit zijn tenen te voorschijn waarmee hij de hand van de wetenschapper tot bloedens toe bekraste terwijl hij wild om zich heen klauwde. Niet verrassend genoeg werd de  kikker direct los gelaten, waarbij de kikker zich uit de voeten maakte.

 

Wat is het?

 Naar later bleek ging het niet om een enkele soort die hier toe in staat is maar een groep van verscheidene kikkers, waaronder ook minder behaarde soorten. De locale bevolking waagt zich er niet aan de kikkers van dichtbij te benaderen en durven er alleen op te jagen met een lange speer.

 

Hoe werkt het?

De klauwen lijken achter de tenen vast geklikt te zijn achter een soort grendel van bot, en komen bij nood te voorschijn met behulp van kleine spiertjes. De klauwen gaan hierbij dwars door de kikker zijn eigen tenen heen, iets waar hij blijkbaar niet zo veel last van heeft. Zoals veel amfibieën is hij waarschijnlijk heel goed in staat om wonden te genezen; nog een eigenschap die hij gelijk heeft met de superheld Wolverine.

Momenteel wordt onderzocht of de kikker zijn klauwen alleen gebruikt om zich te verdedigen of dat hij ze ook kan gebruiken om in bomen te klimmen.