InfoCash

Artikel

Paarden en horzels

Auteur: redsjiem | geschreven op 06-07-2011

Paardenhorzel iedereen ken ze wel, ze steken enorm hard vooral als je lekker op buitenrit bent. De paarden, waar zijn zij familie van? Waar komen ze veel voor? Alles staat vermeld in het artikel hier onder.


Paarden horzels.

Een vlieg van de familie oestridae, waarvan de larven beter bekend zijn dan de vlieg en als parasieten bij warmbloedige dieren voorkomen. De larven van bepaalde vleesvliegen kunnen in wonden terecht komen, waar ze het levende vlees met dezelfde graagte aanvreten als dat van de kadaver, terwijl de paardenhorzel meer geevolueerd is en als larve volledig parasitair is geworden. Gedurende het larvenstadium wordt zoveel voedsel opgenomen dat de volwassen vlieg geen voedsel mee nodig heeft, maar geheel op de reservevetten leeft, met als gevolg dat de monddelen sterk gereduceerd zijn of zelfs geheel ontbreken.

De schapehorzel leeft als larve in de voorhoofdsholte van schapen, waar hij zich hoofdzakelijk met slijm voedt.

Paarden.

Een familie onevenhoevigen, waarvan het wilde paard in voorhistorische tijden op het grootste deel van het euraziatische vasteland voorkwam en wel, afgaande op de enorme stapels beenderen die gevonden zijn bij de woonplaatsen van holbewoners uit  het stenen tijdperk, in ontzaglijke aantallen. Ze bleven tot historische tijden in oost-europa, siberie en mongolie voortbestaan, maar worden nu toch wel met uitroeiing bedrijgd. De wilde paarden zijn altijd door de mens uitgeroeid omdat ze schade toebrachten aan de gewassen en omdat de mens het land, het water en het voedsel nodig had voor zijn eigen vee. Er bestonden drie erkende ondersoorten: de steppetarpan en het oostelijke wilde paard of terwijl de przewalskipaard en als laatste de bostarpan. Het tamme paard stamt van deze drie wilde soorten af en de wetenschappelijke naam luidt E. przewalskii caballus. Het wilde paard  werd in de prehistorische tijden getemd en is nu nog steeds voor de mens van belang