InfoCash

Artikel

Regels voor honden zijn heel

Auteur: pannehoeve | geschreven op 07-07-2011

In het hele leven zijn regels belangrijk, het zou niet goedkomen als er geen regels waren en als iedereen maar een beetje deed waar hij zin in had. Een nieuwe hond in het gezin vertoond de eerste dagen zogenaamd visitegedrag, hij past zich aan maar gaat ook al meteen op zoek naar de grenzen. Het is belangrijk dat die grenzen van te voren voor jullie helder zijn en ook vanaf dag 1 voor jullie hond.


Zielig

Ik vind het zielig is misschien wel de meest gehoorde kreet in de opvoeding van honden. Zielig om een hond een muilkorf op te doen die bijt, zielig een hond een correctie te geven als hij zich misdraagt, zielig dat de andere hond wel op de bank mag en hij niet.

 

VANAF HET MOMENT DAT DE HOND BIJ JULLIE OVER DE DREMPEL STAPT IS HET GEWOON EEN HOND EN IS HIJ NIET MEER ZIELIG, HIJ HEEFT ZICH AAN TE PASSEN AAN DE REGELS DIE VOOR HEM GELDEN EN ZIELIG VINDEN DAAR HEEFT EEN HOND GEEN BOODSCHAP AAN, ALLEEN DAT HIJ NOG MEER ZIJN BEST KAN GAAN DOEN OM ONGEWENST GEDRAG TE VERTONEN

 

Niet trekken aan de lijn 

Door te trekken aan de lijn heeft de hond contact met je dat om te beginnen maar daarnaast probeert hij de richting te bepalen die jullie lopen en probeert hij als eerste de "vijand" te zien. Het contact met de hond is in de eerste instantie belangrijk omdat hij via de riem moet voelen dat je de leiding hebt en dat je ook die leiding neemt, de overige twee zaken bepaalde je zonder hond ook zelf en daar ben je nog steeds goed toe in staat.

 

trekken aan de lijn leer je aan

 

Dat zal ook door heel veel mensen meteen betwist worden maar op het moment dat je een "nieuwe" hond in huis krijgt en je besluit vanaf dat moment dat er niet meer getrokken wordt en dat de hond naast je moet lopen of achter je en je gaat daar meteen mee aan de slag en je straalt daarbij meteen leiderschap uit (doe maar alsof je de koning van Nederland bent) zul je zien dat de hond het nog wel probeert maar zijn pogingen snel staakt als je consequent volhoudt. Een hond die trekt heeft succes gehad met zijn gedrag en zal dat gedrag dus herhalen.

 

Valkuilen hierbij

- Op het moment dat de hond al 100 meter netjes naast je loopt dwalen bij veel mensen de gedachten af naar iets anders. Je hond voelt dat en zal meteen van de gelegenheid gebruik maken door vooruit te gaan lopen

- als je mobiel afgaat heb je verminderde concentratie voor je hond en die zal daar meteen gebruik van maken

- als je gezellig samen loopt is je concentratie verminderd en daar zal je hond meteen gebruik van maken

- als je ergens verderop een bekende ziet waar je even snel naar toe wilt en je staat je hond toe te trekken.

 

Op al die momenten heeft je hond succes en doordat hij succes heeft zal hij zijn gedrag blijven herhalen en blijven proberen, als jij daarentegen volledig geconcentreerd bent op de hond zal de hond ook geconcentreerd met je mee blijven lopen en netjes blijven lopen. Dat heeft twee voordelen, het scheelt je pijn in je arm en/of schouder en de hond wordt er vermoeider van omdat hij op moet letten.

 

Waaks gedrag binnen 

Je hebt altijd prima zelf kunnen kiezen wie er wel en wie er niet bij je binnen kwam, je hoort de deurbel echt zelf nog wel daar heb je geen hond voor nodig. Blaffen door de hond bij de deurbel of bij iemand die binnenkomt dient dus ook meteen te worden afgestraft.

 

Waarom vertonen honden waaks gedrag

In een roedel is het niet gebruikelijk dat vreemde honden binnenkomen, sterker nog die worden met grof geweld naar buiten gewerkt. In een huis lopen vreemde mensen, mensen die niet tot de roedel behoren gewoon binnen en dan dient tenminste de roedelleider gewaarschuwt te worden (blaffen)

 

Omdat de hond nu in een gezin woont waar het wel normaal is dat visite zomaar binnenkomt zal hij zich daaraan aan moeten passen en geleerd worden hoe zich te gedragen bij visite.

 

Om te beginnen dus niet blaffen, blaffen gaat namelijk in de regel over in grommen en daarna in bijten dus het is zaak dat je hem vanaf het eerste blafje afstraft. Afstraffen kan op vele manieren. Fysiek geweld is daarbij niet aan de orde maar ook stemgeluid moet je zien te vermijden. Gebruik voor de correctie een waterspuit of een rammelblikje (een colablikje die je vult met steentjes en dichtplakt) en gooi dat bij het eerste beste blafje naar hem toe zodat het een schrikeffect veroorzaakt. Als hij stopt met blaffen leg je hem op zijn plaats en daar negeer je hem verder

 

valkuilen

- Onverwachte visite waarbij je zelf heel opgetogen bent dat je vergeet je hond te corrigeren

- dat hij opeens begint te blaffen op visite die al binnen is en je krijgt zelf een schrikeffect van hem

- even snel naar de deur voordat je te laat bent en de hond staat achter de deur te blaffen

 

Allemaal redenen voor de hond om zijn gedrag te herhalen, hij heeft immers succes met zijn gedrag.

 

Waaks gedrag buiten

 

Zoals al eerder gezegd vertoont de hond in het begin aanpassingsgedrag, hij gaat testen waar zijn grenzen liggen mar hij geniet ook van de liefde en de aandacht die hij krijgt. In ruil daarvoor gaat hij wat terug doen. Hij gaat je verdedigen buiten, niet alleen voor jouw plezier maar ook om zijn huid te redden. Hij heeft nu eten, drinken, knuffels en hoeft dat niet te delen. Op het moment dat dat tot hem doordringt heb je kans dat hij je buiten heel erg gaat verdedigen. Honden waar hij eerst leuk mee speelde daar begint hij vanuit het niets plotseling mee te vechten, mensen begint hij plotseling tegen te blaffen, fietsers zit hij opeens achteraan en noem het allemaal maar op. Kortom hij begint waaks te worden buiten

 

Maar je hebt altijd prima voor jezelf kunnen zorgen en dat zal nu ook wel lukken, je hebt daar je hond niet voor nodig, Corrigeren dus als hij ongewenst gedrag vertoont, wees erop berekent dat dit kan gaan gebeuren en schrik er dus niet van maar geef hem meteen een fikse correctie en laat merken en zien dat je daar niet van gedient bent. Het minste waakse gedrag buiten dient gecorrigeerd te worden om het niet uit de hand te laten lopen.

 

Als je hond dit gedrag gaat vertonen laat je de lijn slap hangen want in het geval van een strakke lijn voelt hij zich gesterkt door jou, bovendien als je een keer geschrokken bent van zijn uitval zul je volgende keer ongemerkt harder in de riem knijpen wat hem dan weer een teken geeft dat er iets staat te gebeuren en hij zal het eerste beste grijpen of achteraan gaan.

 

Dus als iets dergeijks is voorgekomen hou je de lijn slap, op het moment dat de hond de lijn strak zet door te trekken richting hetgeen hij naar toe wil geef je een korte snelle ruk aan de lijn en loop je per direct de andere kant op zonder naar hem te kijken en zonder naar wat tegen hem te zeggen, ga in achtjes lopen om zijn aandacht te krijgen en vast te houden en als hij naar je gaat kijken en blijft kijken dan mag je hem prijzen.

 

valt hij uit naar een andere hond, of een mens zorg dan dat je een rammelblikje bij je hebt of een bos sleutels en gooi die naar hem toe ten teken dat dit gedrag moet stoppen.

 

Let wel het hoeft niet te gebeuren maar mocht het wel gebeuren krijgen wij vaak het telefoontje van dat de hond agressief is, echter dit is van voorbijgaande aard en is geen agressie, hoogstens bescherming van zijn eigen ding.

 

Laat je dus niet van de wijs brengen door je hond, schrik niet van een grommetje maar corrigeer direct en lach niet om een blafje wat vaak gebeurt omdat de mensen denken dat de hond zich thuis voelt als hij gaat waken, maar hou in gedachten dat blaffen overgaat in grommen en grommen over kan gaan in bijten

 

Communicatie van een hond 

Een hond heeft alleen zijn geluid en zijn bek om mee aan te geven wat hij wil en natuurlijk zijn lichaamstaal. Een hond kan je niet vertellen dat hij zo blij is met wat hij heeft en dat hij bang is dat een andere hond (mens) dat af zal pakken, hij zal dus de ander op afstand houden door afstandsvergrotende signalen af te geven en grommen hoort daarbij. Indien hij echter leert dat hij niet weg hoeft, dat zijn plekje gewaarborgd is dan zal dit gedrag ook weer afnemen,maar je dient in dit geval de leiding te nemen en hem duidelijk te maken dat je dit gedrag niet tolereert op bovenstaande manier.