InfoCash

Artikel

(Nieuwe) hond en diarree

Auteur: pannehoeve | geschreven op 07-07-2011

Mensen die een nieuw hondje binnenkrijgen en of dat nu een pup is of een volwassen hond klagen vaak over diarree bij de hond. Vaak willen ze dat het binnen een paar dagen over is en anders gaan ze naar de dierenarts. De dierenarts zal negen van de tien keer aangeven dat je hond een voedselintolerantie heeft en dat je hem maar eens een tijdje op een bepaald voedsel van de dierenarts moet zetten (kassa!!) Maar juist in negen van de tien gevallen is er niets aan de hand met de hond’’s maag of darmen.


Stress

Stress is een veel voorkomende reden van diarree bij een hond. Zeker een hond die nog niet zo lang bij je is of juist net nieuw bij je komt kan daar heel erg last van hebben. Bij veel honden werkt de stress op de darmen met als diarree tot gevolg. Het is in dit geval dus zaak om de oorzaak weg te nemen van de diarree en niet allerlei toeren gaan uithalen en er een drama van maken, want hoe groter jouw onrust hierover hoe groter de stress bij de hond waardoor je de diarree in feite zelf in stand houdt. Regels en regelmaat zijn heel belangrijk voor je hond en hoe meer regels en regelmaat je voor je hond hebt hoe duidelijker zijn positie in het gezin en hoe ontspannender hij zal worden en op die manier zal de ontlasting ook vaster worden.

 

Ook een gezinscrisis zoals die bij ieder gezin wel eens voorkomt kan weerslag hebben op de hond en diarree veroorzaken, een ruzie met een van de kinderen een onenigheid tussen partners, het is maar net hoe gevoelig de hond hiervoor is maar het kan een reden zijn van diarree bij de hond en soms is de crisis al lang opgelost en leg je geen verband meer maar vraag je altijd eens af of er de dag ervoor spanning is geweest in het gezin op het moment dat de hond diarree heeft.

 

Ander voer

Ander voer kan ook een reden zijn van diarree, zeker mensen die een hond uit het buitenland krijgen krijgen vaak een hond die slecht eten gewend is. Vaak als het straathonden zijn hebben ze zich in leven gehouden met hetgeen de mens heeft weggegooid maar ook in de asiels of de perrera’’s wordt gewerkt met het voedsel wat men krijgt en dat is vaak een mengeling maar niet altijd even goed. Je gaat je hond nu overzetten op een bepaald voer en de kans is groot dat hij daar diarree van krijgt. Laat de hond gewoon eerst aan het voer wennen en neem de diarree op de koop toe. Naarmate hij meer gewend raakt aan het voedsel en naarmate hij rustiger wordt en de stress afneemt wordt de ontlastig vaster.

 

Lekkers tussendoor

Veel mensen vinden het natuurlijk geweldig om hun hondje te verwennen met lekkere koekjes, snoepjes of kauwbotjes, echter dit is van structuur ook weer anders dan zijn normale voer en dan wat hij gewend is, ook dat kan een reden van diarree zijn. Je hoeft niet te stoppen met het lekkers tussendoor maar neem de diarree op de koop toe.

Giardia

Vele honden uit het buitenland komen aan met Giardia, Giardia is een soort parasiet die ervoor kan zorgen dat de hond diarree heeft en houdt. Maar de giardia kun je herkennen. Op het moment dat de hond continu diarree heeft en de diarree wordt slijmerig en er komt bloed bij dan is het tijd om hem een kuurtje te geven. Ook daarvoor hoef je niet naar de dierenarts, de betere dierenspeciaalzaken en ook op internet kun je panacur bestellen. Met drie tabletjes panacur drie dagen achter elkaar is een giardia infectie opgelost en hoeft je niet voor een duur consult naar de dierenarts.

 

De dierenarts

Wanneer ga je wel naar de dierenarts. Op het moment dat je hond ook gaat overgeven bij de diarree moet je wel onmiddellijk een dierenarts inschakelen omdat de kans op uitdrogen dan erg groot is. Op het moment dat de hond de ontlasting niet kan ophouden en het “” laat lopen’’ moet je naar de dierenarts, op dat moment is er geen sprake meer van spanningsdiarree of problemen met ander voer maar op dat moment is er sprake van iets waar je in ieder geval mee naar de dierenarts moet.

 

Voedselintolerantie

Wordt vaak aangegeven door dierenartsen maar komt in de praktijk maar heel weinig voor. Het is belangrijk dat op het moment dat de hond diarree heeft je zijn gangen na gaat van minimaal 24 uur terug, heeft hij iets kunnen stelen of opeten zonder dat je het weet? Heeft hij iets nieuws gegeten of gekregen? Is er sprake geweest van (al is het maar een klein beetje) spanning in huis? Dan heb je de oorzaak vaak al gevonden. Ga niet experimenteren met voer, op het moment dat je hem een bepaald voer geeft geef je hem dat voor drie weken, pas na die drie weken kun je zeggen of hij er wel of niet goed op reageert omdat zijn hele systeem moet omschakelen op

 

Kortom

Als er geen sprake is van duidelijk ziek zijn van de hond, als de diarree niet gepaard gaat met overgeven, slijm of bloed (en het bloed kan ook nog komen aan het eind van de dag door een wondje wat veroorzaakt is door de diarree) is er geen noodzaak om naar de dierenarts te gaan of over te schakelen op ander voedsel.