InfoCash

Artikel

De opvoeding van katten.

Auteur: Webmaster | geschreven op 18-07-2011

Vaak hoor je verhalen over hoe katten het behang en de meubels slopen en overal in huis hun behoefte doen behalve op de kattenbak. Dit is allemaal niet nodig en kan dan ook voorkomen worden door een goede opvoeding van de kat. Dit artikel omschrijft de opvoeding van een kat wanneer deze van kitten af aan in huis is.


Consequent zijn!

Het allerbelangrijkste in de opvoeding van kittens is dat je consequent bent. De kitten moet een goed besef krijgen van wal wel mag en wat niet mag. En wat de consequenties zijn als ze het wel doen.

Straffen en belonen.

Door een kitten en kat te straffen wanneer hij wat fout doet en te belonen wanneer hij wat goed doet wordt de kitten of kat gestimuleerd om dingen goed te doen. Mogelijkheden om een kat te straffen zijn de volgende:

- spuit hem nat met de plantenspuit (alleen vullen met water)

- Streng toespreken met het woord "nee"gevolgd door de naam (de naam is een must wanneer je meerdere dieren hebt)

- Een zacht tikje op de kont (ben ik zelf niet zo'n voorstander van aangezien er helaas altijd mensen zijn die de definitie van zacht toch anders interpreteren dan dat deze bedoeld wordt)

- Even apart zetten in een andere kamer of bench

Mogelijkheden om te belonen zijn de volgende:

- Met een licht verhoogde stem de kat lief toespreken

- Een keertje extra met de kat spelen

- De kat extra aandacht geven door te knuffelen en aaien (en indien de kat dit fijn vind hem een keertje extra kammen)

- Door het geven van een snoepje (doe dit niet te vaak!!)

Laat een kitten wennen aan de omgeving(sgeluiden).

Voor een kitten die net bij zijn moeder is weggehaald en in een hele nieuwe omgeving terecht komt kan dit angstig zijn. Laat de kitten zijn gang gaan en praat tegen hem. Laat weten dat je in de buurt bent en weet dat hij er is. Probeer rustig aan met 1 speeltje met hem te spelen. Overlaat hem niet met veel speelgoed en nieuwe dingen of mensen tegelijk. Laat hem wennen aan zijn plekje in huis, zowel in rang als de daadwerkelijke slaap- en speelplek van de kat in huis.