InfoCash

Artikel

Je opvanghond gaat verhuizen

Auteur: pannehoeve | geschreven op 12-09-2011

Opvanggezin voor hond worden of zijn is nog niet bij iedereen in Nederland een begrip. Veel mensen zijn niet op de hoogte van het feit dat dit mogelijk is in Nederland. Bij het opvanggezin zijn horen ook een aantal dilemma’s en het klapstuk van de opvang het afscheid van de opvanghond. Daar willen we in dit artikel iets dieper op in gaan.


Dilemma 1 Niemand is zo goed voor de hond als jij

 Dat idee heeft vrijwel iedereen en dat is ook een perfecte gedachte, want alleen op die manier kun je de hond de liefde geven die je te geven hebt en alleen dan kun je de hond vertrouwen geven en de juiste stabiele basis. Zelfs de meest ervaren opvanggezinnen gaan er vanuit dat niemand zo goed voor de hond zal zijn als dat zij dat zijn.

Het is echter zaak om ook te proberen daar een beetje doorheen te prikken. Iemand adopteert een hond en betaald er geld voor, dit geld zullen ze niet betalen als ze geen hond willen en er ook niet echt voor willen gaan. Er zijn bijvoorbeeld op de diverse marktplaatsen voldoende honden die gratis worden aangeboden en als iemand op zoek is naar een hond om hem vervolgens aan zijn lot over te laten dan zal men zeker niet veel geld aan een dergelijke hond uitgeven.

Probeer je dus, ondanks dat mensen de hond anders opvoeden dan dat jij zou doen, je te verplaatsen in deze mensen en probeer er ook op te vertrouwen dat zij de hond net zo veel liefde en aandacht zullen geven als dat jij dat hebt gedaan.

 

Dilemma 2 Niet het gezin wat je voor ogen had

Je eigen gezin bestaat uit een aantal mensen en of hier nu kinderen bij zitten of dat er kleinkinderen zijn die regelmatig komen of je bent al wat ouder, dat maakt in dit geval niet uit, je hebt een bepaald gezin voor ogen voor de hond die je in de opvang hebt gewoon omdat je denkt dat hij het daar het beste zal doen.

Een beetje goede organisatie zal je daar ook naar vragen welke mensen je in gedachten hebt voor de hond maar dat wil niet zeggen dat ook precies die mensen verliefd worden op jouw hond. Ondanks dat mensen niet doen zoals jij en niet reageren zoals jij en niet het gezin zijn zoals jij ze voor ogen hebt kan het nog heel goed zijn dat deze mensen op hun eigen manier wel heel goed zijn voor deze hond

 

Dilemma 3 De hond moet nu weer verhuizen

Het is inderdaad voor een hond niet goed om steeds opnieuw te verhuizen en aan nieuwe regels te wennen en een nieuw baasje te krijgen. Echter een hond leeft in het heden en in het nu en hoe vervelend het ook klinkt hij denkt niet meer aan je tot hij je weer ziet. In de tijd dat hij je niet ziet past hij zich opnieuw aan aan de nieuwe situatie. Als het goed is is dit de laatste nieuwe situatie waarin hij terecht komt en mag hij de rest van zijn leven lekker genieten in deze situatie.

 

Dilemma 4 De adoptanten willen ander voer gaan geven

Je kunt adoptanten niet verplichten tot het geven van een bepaald voer en je dient de keuze te respecteren die zij maken voor het voer wat zij kiezen. Honden schakelen best makkelijk over op een ander soort voer, zelfs als ze vers vlees gewend zijn en ze moeten schakelen naar brokken is dit geen probleem. Probeer echter in dit geval de hond zelf al te laten overschakelen omdat het belangrijk is dat er tussen de laatste vers vlees maaltijd en de eerst volgende brokken maaltijd 24 uur zit. Dit in verband met het maagsap wat weer in sterkte moet afnemen. Vers vlees heeft om te verteren sterker maagsap nodig dan brokken en indien te vroeg brokken worden gegeven kan dit leiden tot diarree. Zet de hond dus voor de daadwerkelijke adoptie plaatsvindt zelf terug op de brokken zodat je weet dat het op de juiste manier gebeurt.

Geef van het voer wat je geeft ook altijd een zakje mee zodat ze dit kunnen gaan mengen met eigen brokken en de hond dus bij brokken rustig aan overschakelt op de brokken die de adoptanten willen gaan voeren.

Conclusie

Het is erg moeilijk om diverse redenen om afscheid te nemen van je opvanghond. Het is erg belangrijk dat je probeert je te verplaatsen in de adoptanten en dat je erop durft te vertrouwen dat ook zij op zoek zijn naar een leuke hond en het beste met de hond voor hebben. Probeer te kijken wat de nieuwe adoptanten te bieden hebben en niet te kijken naar wat ze niet kunnen geven wat jij wel geeft. Het allerbelangrijkste is dat de hond een liefdevol leven tegemoet gaat in een gezin die echt dol op hem is, als dit zo is komt de rest ook wel goed.