InfoCash

Artikel

Mijn hond moet wel los kunnen lopen

Auteur: pannehoeve | geschreven op 23-09-2011

Hondeneigenaren zijn er van overtuigd dat de hond alleen zijn energie kwijt kan als hij kan loslopen. Het is ook geweldig een hond te zien crossen op het strand. Maar is het eigenlijk wel nodig? Bent u een van die hondeneigenaren die vindt dat dit hoort lees dan eens het hele artikel.


Waarom neemt u een hond

 Dat is de eerste vraag die u zichzelf moet stellen op het moment dat u besluit te gaan kijken voor een hond. Neemt u een hond als maatje voor uw andere hond, neemt u een hond voor de gezelligheid, neemt u een hond voor de sport. Dat is eigenlijk het eerste waar u mee moet beginnen, waarom wil ik graag een hond.

Welke hond past bij ons

Dat is de volgende vraag die u zich moet stellen, werkt u veel en vindt u het alleen maar prettig dat de hond er is als u thuis komt moet u zich eens afvragen of u de hond daar een plezier mee doet. Bent u echter sportief ingesteld en vindt u het gezellig om een hond te nemen die met u mee kan gaan trainen voor de marathon, dan moet u natuurlijk kiezen voor een hond die sportief is en een groot uithoudingsvermogen bezit. Wilt u een hond omdat u graag wandelt en u het gezellig vindt dat er dan een hond bij is zult u specifiek op zoek moeten gaan naar een hond die dat dus leuk vindt.

Band met uw hond

Vaak neemt u in de eerste plaats een hond om er een leuk vriendje bij te hebben, een maatje die samen met u leuke dingen gaat ondernemen. U krijgt niet direct een band met uw hond. De eerste klik is belangrijk dat die er is, de  hond is enthousiast naar u toe maar u bent ook enthousiast naar de hond toe. U kunt samen leuk wandelen en binnen zoekt de hond u ook vaker op. U heeft minimaal een week of 8 nodig om de hond te leren kennen. In het begin vertoont de  hond visite gedrag, hij kent de regels nog niet en zal op u letten om te leren hoe het allemaal thuis bij u in het werk gaat. Na verloop van tijd gaat hij daar zijn eigen ding aan toe voegen, dat kan gewenst gedrag zijn maar ook ongewenst gedrag, om de band met uw hond extra te verstevigen is het goed dat u aan de slag gaat met uw hond, u leert hem uw regels en leert hem dat ongewenst gedrag niet hoort. Het beste doet u dit door een cursus met de hond te gaan volgen. Veel mensen zijn er van overtuigd dat ze een hond wel op kunnen voeden en ruim ervaring hebben, echter een cursus geeft u net die stok achter de deur die nodig is om ook daadwerkelijk thuis met uw hond te trainen en het niet keer op keer uit te stellen.

Hond los

Alles is volgens de regels gegaan, u heeft een cursus gevolgd en u heeft een leuk band met uw hond, u vindt het tijd dat uw hond los kan lopen. Wat gebeurt er als de hond los loopt, in de eerste instantie zal hij u in de gaten houden want hij wil zijn veilige haven niet kwijt, maar ook u houdt uw hond in de gaten want u wilt uw hond niet kwijt. Uw hond heeft razendsnel door dat u hem in de gaten houdt en zal zich steeds verder van u verwijderen. Als uw hond goed is getraint komt hij als u hem roept, maar het kan ook goed zo zijn dat u hem wel 10 keer moet roepen voordat hij eens luistert. Op die manier is de lol van het loslopen van de hond er toch al een beetje af. Nu zijn er ook heel veel honden die een jachtinstinct hebben, op het moment dat ze dus een spoor hebben opgepakt kan het zijn dat je ze het eerste uur niet meer terug ziet of ze komen terug met een dood dier. Natuurlijk zijn er ook honden die het leuk vinden met een balletje te spelen en continu met de baas bezig zijn maar veel vaker loopt de hond los, te snuffelen, van alles te bekijken, gaat een stukje weg en komt weer terug en bent u alleen aan het wandelen en laat u letterlijk de hond uit, want het maatje waar u op gehoopt had loopt ergens anders zichzelf te vermaken.

Altijd aan de lijn is zielig

Dat is de fout die veel  mensen maken, ze ergeren zich liever keer op keer omdat de hond niet luistert of er vandoor gaat dan dat ze hem aan de lijn houden omdat dat zo zielig is. Weet je wanneer het zielig is dat de hond aan de lijn moet lopen? Als u samen met uw vriendin gaat wandelen en niet naar de hond omkijkt of als u tijdens het wandelen continu aan de telefoon bent zonder dat u op de hond let.  Maar juist als u de hond aan de lijn heeft kunt u uw band verstevigen, leuke dingen met uw hond doen, de gehoorzaamheid trainen, een stukje speuren. Hoe leuker u bent hoe leuker de wandeling voor de hond is. Aan de lijn is dus niet zielig maar juist leuk voor uw hond, hij is dicht bij u en u gaat samen met hem leuke dingen doen.

Overtollige energie

Natuurlijk is het goed voor uw hond om af en toe zijn spieren eens te gebruiken, maar dat kan ook door lekker met hem te gaan fietsen, op die manier raakt hij ook overtollige energie kwijt. Koop een nylon koord van 20 meter bij de doe het zelf zaak en als uw hond graag apporteert heeft u 40 meter om met hem te apporteren, als u daarbij ook nog onvoorspelbaar bent in het gooien en als de hond goed op u moet letten of voor iedere bal een gehoorzaamheidsoefening moet doen wordt hij ook enorm moe enn raakt hij zijn overtollige energie zeker heel goed kwijt. Vindt u toch dat hij wat bewegingsvrijheid moet hebben tijdens het wandelen of wordt u gebeld tijdens het wandelen door iemand die u niet mag missen bindt dan de lijn van 20 meter aan zijn halsband en uw hond heeft voldoende bewegingsvrijheid om zijn eigen ding te doen.

Honden overgeslagen

Er zitten in de diverse asiels in Nederland maar ook in het buitenland heel veel leuke honden die geen kans krijgen alleen omdat ze niet los kunnen lopen, een podenco of een galgo bijvoorbeeld kun je best loslaten maar de kans is groot dat je hem langer dan een uur kwijt bent als hij een spoor heeft, echter thuis zijn het de liefste honden die je je maar kunt voorstellen en als ze op de juiste manier worden opgevoed (zie het artikel over podenco's) ook hele makkelijke honden. Maar ook in de Nederlandse asiels zitten honden die als ze los zijn hun jachtinstinct in werking laten gaan. En alleen omdat ze niet los kunnen worden ze overgeslagen. Ik hoop door middel van dit artikel u te hebben kunnen laten zien dat een hond die niet los kan toch een heel leuk vriendje kan zijn en dat er tal van mogelijkheden zijn om andere leuke dingen met hem te doen.