InfoCash

Artikel

Hoe denken honden

Auteur: pannehoeve | geschreven op 02-10-2011

Een hond denkt in beelden, dit eigenlijk een beetje te vergelijken met hoe iemand met autisme denkt. De meeste mensen denken in combinatie, bij het ene woord zien ze alleen het woord in gedachten bij een ander woord zien ze een plaatje van dat woord.


Interpretatie

Probeer het maar eens uit op een aantal personen, zeg tegen iemand die naast je zit of in je buurt zit KERK en vraag ze vervolgens wat ze in gedachten hebben, de ene zal het woordje kerk in zijn gedachten zien, de ander zal de plaatselijke kerk in gedachten zien en weer een ander een kerk die hij eens op vakantie heeft gezien

 

 Dat dit alles uiteraard in een razend tempo gaat in je hersenen mag duidelijk zijn. Goede trainers zijn dan over het algemeen ook mensen die in beelden denken. Een hond hoort wat je zegt maar aan de mimiek van je gezicht aan de manier van doen met je lichaam maar ook je gedachten daaraan kan een hond nog veel beter zien wat je wilt. Met andere woorden een hond leest eigenlijk de plaatjes die jij in je hoofd hebt.

 

 Even een voorbeeldje

Een hond is geslagen in een schuur door een man met een baard, op het moment dat er nu een man met een baard in de schuur staat zal de hond angstig reageren, hij ziet het plaatje in zijn kop, een man met een baard in de schuur en hij die de klappen krijgt. Een hond denkt op dat moment zeer gedatailleerd, en alles hoort daarbij, de schuur, de baard, de man etc. Als hij diezelfde man nu op straat tegenkomt is de kans groot dat hij hem kwispelend tegemoet treedt. Als je deze hond meeneemt daar die schuur zal hij die vrolijk binnengaan, hij zal misschien even rondkijken of die man met die baard er is maar is die er niet zal hij die schuur vrij rustig in gaan. Dit in tegenstelling tot de mens, want als wij klappen hebben gehad van die man met die baard of ruzie of anderszijds een vervelend incident dan zullen wij waar we die man ook tegenkomen hem mijden. De hond associeert dus, hij denkt in een bepaald plaatje en pas als dat plaatje compleet is is er reden tot angst of paniek.

 Als bijvoorbeeld de hond bij zijn etensbak een vervelende ervaring heeft gehad, is die etensbak de oorzaak van die vervelende ervaring en zal hij nooit meer uit die etensbak eten. Om deze reden moet de kennismaking met iets nieuws voor de hond altijd een positieve kennismaking zijn met een leuk gevolg of het moet minimaal leuk zijn om er te komen, het te zien etc.Hij moet een fijn gevoel krijgen bij het zien van datgene wat hij voor het eerst zag op het moment dat hij het weer ziet.

 

Angst is voor een hond de belangrijkste emotie

Angstherrinneringen kunnen niet verwijderd worden uit de hersenen en spelen dus een heel leven een rol bij de hond, je kunt deze herrinnering echter wel omzetten. Als een hond bijvoorbeeld angstig is van een dichtslaande deur, en je laat deze deur 100 keer dichtslaan en iedere keer krijgt hij een snoepje of iets lekkers dan kan hij dat beeldplaatje en het geluid van die dichtslaande deur omzetten in een positief iets, echter als er maar 1 keer iets vervelends gebeurt als die deur dichtslaat moet je daar weer 100 keer iets positiefs tegenover stellen omdat het goede kan worden gewist uit het geheugen, maar de angst wordt nooit gewist.

Het is dus om een hond te trainen van belang dat je zelf rustig bent en geduld hebt, als je weinig geduld hebt en je wordt bijvoorbeeld snel boos omdat je denkt dat je hond iets niet wil terwijl hij het nog niet kan heb je kans dat je hond dit commando helemaal nooit meer uitvoert omdat hij nu heeft geleerd op het moment dat de baas het commando geeft of een bepaalde beweging maakt wordt hij boos en de hond zal dus kalmeringssignalen gaan laten zien ipv de gevraagde opdracht uit te voeren.

Positieve bekrachtiging

Aan de andere kant is hierdoor ook te begrijpen waarom je een hond zoveel kan leren met positieve bekrachtiging.

Jij maakt een gebaar of zegt een woord neem even de ZIT, de hond gaat zitten, de baas is blij en hij krijgt een snoepje.

Dit is voor de hond uiteraard een mooi plaatje en hij kan al de plaatjes die hij in zijn kop heeft (handgebaar of woord, hij gaat zitten, baas lacht, snoepje) gaan verenigen tot 1 groot plaatje, op dat moment heeft de hond geleerd wat hij moet doen.

Probeer bij problemen ook eens  zelf in plaatjes te denken

Maar je kunt het ook andersom gebruiken, waarom luistert een hond niet. Aan de hand van die plaatjes is dat vaak ook goed te verklaren als je even door de ogen van je hond kijkt. Je hond loopt los op een grote speelweide met allerlei andere honden, jij wilt dat hij komt en je staat al klaar met de riem. Welk plaatje doemt er in zijn gedachten op bij die riem, een wandeling naar huis, alleen in de tuin, of alleen in de kamer of alleen maar liggen, als hij de andere kant op kijkt ziet hij het plaatje, zichzelf rennend en spelend met alle andere honden.Welk plaatje zou de hond kiezen denkt u, vast niet het plaatje van weer aan de lijn!

Je hoort vaak mensen zeggen hij kijkt naar me en rent dan gewoon de andere kant op, dat is op deze manier goed te verklaren, als hij naar jou kijkt krijgt hij het ene plaatje, als hij de andere kant op kijkt krijgt hij het andere plaatje en een hond kiest altijd in het voordeel van zichzelf.