InfoCash

Artikel

De Hollandse Herder

Auteur: ABelle | geschreven op 02-10-2011

De Hollandse Herder, een Herdershond en gezelschapshond met een prachtige uitstraling en karakter. U bent op zoek naar een huisdier en bent in staat om hier uw energie in te steken dan is dit prachtras misschien iets voor u.


De Hollandse Herder:

 De Hollandse Herder is afkomstig uit Nederland en een prima Herdershond en gezinshond. Werden ze vroeger veelal gebruikt als herder- en waakhond, tegenwoordig zijn het ook gezellige huisdieren.

Grootte:

 Reuen hebben een schouderhoogte dat tussen de 57 en 62 cm ligt.

Teven hebben een schouderhoogte dat tussen de 55 en 60 cm ligt.

Vacht:

De Hollandse herder kan drie soorten vachten hebben:

  • Kortharig   ( zilver- of goudgestroomd)
  • Langharig ( zilver- of goudgestroomd)
  • Ruwharig   ( zilver- of goudgestroomd, zout-en peperkleur)

Van elk soort geldt op tentoonstellingen wel dat je niet teveel wit aan borst en voeten ziet.De lang- en kortharige vacht heeft wel de benodigde verzorging nodig.

Verzorging:

De kort- en langharigen dienen met regelmaat gekamt en geborsteld te worden om losse en dode haren te verwijderen. Ruwharigen echter mogen nooit geborsteld worden, omdat dit de vacht niet ten goede komt.  Minimaal 2 maal per jaar de hond plukken en wassen. Controleer regelmatig de oren en verwijder het teveel aan haren. Controleer ook regelmatig de nagels en knip of vijl deze bij.

Karaktereigenschappen:

Deze hond is zeer aanhankelijk, leergierig, intelligent en gehoorzaam. Het beestje mag graag wat leren en zal nieuwe commando's snel aanleren. In de hondensport zoals flyball, behendigheid en gehoorzaamheid kunnen het echte uitblinkers worden. De kortharigen worden meestal ingezet voor de africhting. De hond is zeer trouw aan zijn baas en diens gezin. Ook met andere huisdieren kunnen ze prima overweg en als kinderen de hond met rust laten zullen ook deze geaccepteerd worden. Ongewenst visite wordt tot staan gebracht, terwijl bekenden uitbundig worden begroet. Dit ras is zeer waaks, actief en beweeglijk, dus een blokje om is niet voldoende.

.