InfoCash

Artikel

Je pup of volwassen hond zindelijk maken

Auteur: pannehoeve | geschreven op 11-01-2012

Een pup moet je zindelijk maken dat weet iedereen, echter in de zindelijkheid ontstaan toch nogal eens wat probleempjes, de hond plast alleen binnen ondanks lang buiten geweest te zijn, de hond plast alleen in de tuin, de hond plast niet aan de lijn etc. Hoe een hond goed zindelijk te maken ziet u in het volgende artikel


Puppies

Puppies zijn uiteraard niet zindelijk als ze net bij u in huis komen. Een pup heeft tot een half jaar ook niet echt de controle over de sluitspier. Natuurlijk kun je hem leren buiten te plassen maar dan moet je zelf ook wel zo regelmatig met hem naar buiten gaan dat hij het ook daadwerkelijk buiten kan doen. Een pup heeft nog geen tijd om het aan te geven en het is dus zaak dat je met een pup buiten bent voor de nood hoog is.

Volwassen honden

 Volwassen honden kunnen om verschillende redenen onzindelijk zijn. Als een hond altijd zindelijk is geweest en hij wordt van het een op het andere moment onzindelijk dan is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen want dan kan er iets medisch aan de hand zijn. Echter als een volwassen hond een trauma heeft meegemaakt dan kan hij ook tijdelijk onzindelijk zijn door de stress. Een trauma voor een hond is bijvoorbeeld een verplaatsing naar een nieuwe baas. Het kan ook zo zijn dat hij het ritme wat wordt gevolgd in het nieuwe huis niet goed in zijn systeem krijgt en dus op den duur maar binnen gaat plassen en het kan heel goed zijn dat de hond het eng vindt om buiten te plassen of zich niet kan ontspannen buiten.

Voor een hond die in eigen omgeving opeens onzindelijk is zonder dat er ingrijpende veranderingen zijn geweest wil ik een ieder naar een dierenarts verwijzen om een medische oorzaak uit te sluiten. Voor alle andere honden hieronder de zindelijkheidstraining.

Toch plast hij binnen

Je loopt uren met je hond buiten en toch plast en poeptDat is eigenlijk de meest gehoorde klacht als het gaat om (jong) volwassen honden die naar een nieuwe baas gaan. Het is belangrijk om te weten dat een hond niet kan plassen of poepen als hij niet ontspannen is. Dit is door de natuur zo gemaakt. Op het moment dat er in de natuur spanning bij een hond is betekend dat vaak dat er een concurrerende hond of groep honden in de buurt is. De hond kan dan niet plassen of poepen om zo geen geuren af te geven die de hond of groep honden op zijn spoor zouden kunnen zetten.

Het is dus belangrijk dat de hond een plaats heeft waar hij of zij volledig ontspannen is. Het is aan het baasje om deze plek te creëeren.

Hoe gaan we dat doen.

Op het moment dat de hond uit de bench komt ga je meteen met hem naar een plaatsje waar hij mag plassen en poepen. Ga er de eerste keren vanuit dat je daar een behoorlijke tijd zal staan maar ga niet eerder weg voordat hij geplast of gepoept heeft. Je zult zien dat de hond eerst gaan snuffelen en zijn omgeving gaat verkennen en vervolgens gaat hij naar je zitten kijken wat er gaat gebeuren. Jij staat daar gewoon te genieten van het weer, de lucht, de regen wat er dan ook maar boven je te zien is. Na verloop van de tijd kan de hond weer gaan snuffelen, weer gaan zitten zelfs gaan liggen. Dat is allemaal prima zo lang hij maar rustig wordt op de plaats waar je staat en zich gaat ontspannen. Je kan tal van gedragingen zien bij je hond, de bek aflikken, geeuwen, zichzelf krabben, tegen je aan gaan staan het kan echt van alles zijn. Echter op die manier kalmeert de hond zichzelf.

Als hij na een bepaalde tijd echt ontspannen is en alles heeft besnuffeld zul je zien dat hij gaat plassen, en nogmaals dit kan de eerste keer echt heel lang duren dus een lange adem en gewoon blijven staan. Als hij dan uiteindelijk plast dan prijs je hem natuurlijk ook de hemel in als hij klaar is en geef je hem wat lekkers.

Pas als de hond geplast heeft ga je een stukje met hem wandelen. Dit ritueel herhaal je steeds als de hond geslapen heeft en uit de bench komt. Ter voorkoming dat hij binnen plast is het dus zaak dat je hem niet langer dan een uur los binnen laat lopen en daarna voor een uurtje of twee in de bench doet, dan kun je als de hond uit de bench komt dit ritueel dus direct weer herhalen en zul je zien dat na een aantal dagen het steeds sneller gaat om te plassen en poepen op die plaats

Waar moeten we nog meer op letten

Om een hond zindelijk te maken is het belangrijk dat hij weet wanneer hij naar buiten mag en kan. Wees dus zeker in het begin heel consequent in je tijden en hou niet langer dan drie uur (met benchrust) tussen de uitlaattijden aan. Ga altijd door dezelfde deur naar buiten, zodat de hond op den duur snapt dat als hij daar gaat staan dat er op hem gereageerd wordt door hem naar buiten te laten. Ook is het belangrijk dat je hem binnenshuis in de gaten houdt en dat op het moment je ziet dat hij binnenshuis wil gaan plassen je hem meteen meeneemt naar de plaats buiten waar hij wel mag plassen en poepen. Als h je hem even niet in de gaten kan houden zorg dan dat hij in de bench zit om ongelukjes te voorkomen.

Pups

Pups kun je op dezelfde manier zindelijk maken echter de tijden waarbij je met een pup naar buiten moet liggen tussen de 20 minuten en een half uur, zoals al eerder gezegd hebben die geen controle over hun blaasspier en die moeten dus kunnen ontlasten en plassen nog voor ze aandrang hebben.