InfoCash

Artikel

De podenco

Auteur: pannehoeve | geschreven op 31-01-2012

Een ondergewaardeerd ras als het huishonden betreft.Echter er is geen sterkere hond wat gezondheid betreft en geen lievere hond wat karakter betreft. Nooit van het ras gehoord of geen idee wat het ras inhoud lees dan onderstaand artikel.


Verschillende soorten

Er bestaan 9 verschillende soorten podenco’s, echter dit verschil zit alleen in de hoogte van de podenco en in de vacht. Wat karakter betreft is vrijwel elke podenco gelijk.

Rasbeschrijving

 De podenco is een tesamen met de galgo een oud en oorspronkelijk ras wat veel voorkomt in de landen als Spanje, Portugal en op de Canarische eilanden.  De podenco is tussen de 40 en de 70 cm hoog naargelang het soort podenco. De kleuren gaan van wit tot goudbruin en alles wat er tussen zit, sommige podenco’s zijn zelfs gestroomd. De podenco heeft grote rechtopstaande oren. Zijn vacht is kort of ruwharig en er is weinig vetweefsel op de hond aanwezig. Ze zijn supersnel en kunnen met gemak een haas of konijn bijhouden. Daardoor worden ze in de Spaanse landen ook voornamelijk gebruikt voor de jacht. Door zijn dunne velletje en zijn weinige haar ligt een podenco niet graag op de grond, een goede baas zorgt voor een lekker kussen of een lekker kleed in zijn mand

Karakteromschrijving

 Een podenco is een ideale huishond die met zachte doch consequente hand opgevoed dient te worden. Een podenco heeft een ietwat tuttig karakter waardoor vele mensen ze met fluwelen handschoentjes aanpakken. Echter de podenco heeft ook doorzettingsvermogen en als hij iets in zijn hoof d heeft zal hij ook niet rusten totdat hij het voor elkaar heeft. Een podenco is echter goed te sturen in wat hij wel en wat hij niet mag. Indien de podenco dagelijks een lekker eind kan rennen naast de fiets of aan de rollijn heb je er thuis een hele rustige hond aan die het liefst zo hoog mogelijk ligt maar in ieder geval graag zacht ligt. Hij is dol op knuffeltjes en aanrakingen en zal ook altijd de nabijheid van de mens opzoeken.

Podenco als huishond

Je vindt een podenco mooi of je vindt hem lelijk, een tussenweg is er voor vele mensen niet. Echter het karakter van een hond is vele malen belangrijker dan het uiterlijk. Een podenco heeft eens per dag een goede wandeling nodig en eigenlijk nog het liefst lekker rennen naast de fiets. Ze hebben een behoorlijk uithoudingsvermogen en door hun ranke lichaam zijn ze zeer snel. Als je de podenco dagelijks lekker laat uitrennen heb je er binnenshuis een hele rustige hond aan op het luie af. Indien je het hem goed leert is het ook een hond die langer dan gemiddeld alleen thuis kan blijven omdat hij het heerlijk vindt om te slapen. Echter geen enkele hond is blij als hij 40 uur in de week allen moet zitten en ook de podenco niet maar als je incidenteel eens wat langer weg bent heeft een podenco mits hij dit geleerd heeft er minder moeite mee dan vele andere honden.

Het lot van de podenco.

In de Spaanse landen wordt de podenco gefokt voor de jacht, een podenco die zijn prooi doodbijt of meer interesse heeft in zijn baas dan in de jacht wordt door de jager afgedankt en in het beste geval ergens uit de auto gezet. De dodingsstations en de asielen in Spanje zitten overvol met podenco’s en aangezien de podenco een echte knuffelhond en een echt gezelschapsdier is begrijpt u misschien dat deze hond niet op zijn plaats zit in een asiel. Vele duizenden jonge podenco’s worden jaarlijks afgemaakt in de dodingsstations omdat ze niet gewild zijn bij de Spaanse bevolking als huishond en omdat vele mensen in de rest van Europa ze niet mooi vinden.

Organisaties

Er zijn vele organisaties in Nederland die de podenco proberen te helpen. Een van die organisaties is de Huvo hondenopvang. Indien u geïnteresseerd bent in een podenco kunt u daar eens op de website kijken.