InfoCash

Artikel

Huismuizen

Auteur: redsjiem | geschreven op 06-02-2012

Iedereen kent ze wel, de lieve kleine schattige muisjes. Als je een mannetje en vrouwtje hebt dan heb je al een eerste probleem want dan heb je om de zoveel tijd kleine muisjes.


De huismuis.

De huismuis, waarscheinlijk het bekenste knaagdier. Hij behoort tot de familie muridae. Niet alleen is dit dier de mens over de hele wereld als een plaag gevolgd, maar het is ook de voorvader van de tot huisdier geworden muis, die door kinderen gehouden wordt voor genoegen en in bijna iedere laboratorium dienst doet als priefdier voor onderwijs of onderzoek op het gebied van de ergelijkheid, fysiologie, biochemie of farmacologie.

 

De meeste wilde huismuizen die in bouwwerken doordringen kunnen van andere soorten muizen onderscheiden worden doordat hun vacht grijsbruin is, zowel op de bovendelen als op de buikzijde. Dit gaat echter niet op voor vele van de voorvaderlijke rassen van de soort die hoofdzakelijk buitenshuis zijn blijven leven. Deze rassen, bijv. In Oost-Europa en het Middelandse-Zeegebied, hebben een witte of bleekgrijze even als de meeste andere wilde muizen.

De huismuis begon zijn associatie met de mens waarschijnlijk spoedig nadat deze meer dan 8000 jaren geleden voor 't eerst was begonnen met de verbouw van graan. Het is daardoor moeilijk te zeggen wat zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied was, maar waarschijnlijk behoorden de grasstreken van het Nabije en het Verre Oosten daartoe, en vermoedelijk ook het Middenlandse-Zeegebied. en de steppen van Oost-Europa en Zuid-rusland, misschien wel tot westelijk China toe.

In de meeste van deze streken treft men nog kleine muizen aan met lichgekleurde buik en korte staart, die buiten de huizen leven ; dikwijls vindt men deze samen met grotere donkerder exemplaren met langere staart, die meer aangepast lijken aan het leven binnenshuis of op een boerenerf. In de rest van de wereld is het de grotere en donkere vorm die door de mens is meegebracht. Als er voldoende voedsel voor hen is weten de muizen zich heel goed aan te passen. Ze komen op aarde voor van de poolstreken tot aan de equator en zijn zelfd met hun nest aangetroffen in de bergplaatsen van bevroren vlees. Als de huismuis binnenshuis leeft of in graanhopen met een overvloed aan  voedsel binnen zijn bereik en beschermd tegen de kou, dan gaat de voortplanting het hele jaar door. Dan zijn vijf tot zes worpen per jaar heel normaal met elke worp  vijf tot zes jongen.