InfoCash

Artikel

Geef je hond een eerlijke kans

Auteur: pannehoeve | geschreven op 16-04-2012

Je hebt de beslissing genomen er komt een hondje in huis. Je hebt daarbij ook besloten dat het een herplaatshondje wordt. Uit een opvang, en dierenasiel of rechtstreeks bij het vorige baasje vandaan. De beschrijving spreekt je aan en je heb het hondje mee naar huis genomen. HELP……… ze zijn niet eerlijke geweest over de hond, dit gedrag hebben ze niets van verteld.


Vergelijking

Stel er komt deze middag een busje voorrijden met mensen die een vreemde taal spreken. Ze komen binnen, betasten je en bekijken je helemaal. Ze zijn vrolijk en kirren tegen elkaar. Ze pakken je jas en pakken je op en zetten je in het busje en rijden weg. Het busje is geblindeerd, je weet dus niet waar je heen gaat en waar je bent. Ze stoppen op een prachtig landgoed, ze nemen je mee naar binnen en doen je jas uit.

Je krijgt een prachtige kamer, de mooiste kleren, het lekkerste eten. Iedereen is heel lief voor je.

Maar…………….. Hoe voel jij je? Ben je blij dat je daar bent? Zoals je je nu gedraagt (misschien boos, gillen, schreeuwen, vechten) is dat de persoon die je altijd bent, gedraag je je in het dagelijks leven altijd zo?

De hond in zijn nieuwe omgeving

Nu is de vergelijking van hierboven uiteraard niet helemaal gelijk met de situatie van de hond. Een hond leeft in het hier en het nu en past zich razendsnel aan aan een nieuwe situatie. Toch mag je de impact die een verplaatsing op een  hond heeft niet zomaar wegwuiven en om de hond een eerlijke kans te geven is het belangrijk dat je bovenstaand vergelijking toch in je achterhoofd houdt.

Geef de hond een eerlijke kans

Door bovenstaande vergelijking hoop ik een beetje duidelijk te maken hoe de hond zich voelt. Jullie zijn blij met je nieuwe huisgenootje en de nieuwe hond waarschijnlijk ook met jullie, echter het feit dat hij uit zijn vertrouwde omgeving is gehaald (en hoe stom het ook klinkt een hele slechte situatie is altijd nog wel een vertrouwde omgeving voor de hond tot hij gewend is bij jullie) kan bij hem veel emoties veroorzaken, daarnaast ontbreken er nogal wat basis behoeften in het begin voor de hond om zich echt te kunnen settlen.

Hoog in de drift

Door een verplaatsing kan de hond hoog in zijn drift komen, dit is te vergelijken met een mens dat vreselijk zenuwachtig is. Neem even een vergelijk met jezelf als je zenuwachtig bent: Je hebt geen of weinig trek in eten, alles is spannend en eng en je hebt een heel kort lontje. Met name dat laatste is belangrijke informatie voor een nieuw baasje. Doordat de hond veel adrenaline aanmaakt zit hij hoog in zijn drift dit noemen we fase rood. Als een hond in fase rood zit kan hij makkelijk bijten. Dit wil niet zeggen dat de hond niet te vertrouwen is maar dat hij ontzettend nerveus is. Belangrijk is rust en regelmaat voor de hond nu, door de hond rust en regelmaat te bieden weet hij snel waar hij aan toe is en dat zal de hond rust geven. Daardoor zakt zijn adrenalinepeil en zal de hond stukje bij beetje normaliseren.

Pas na acht weken kun je zeggen of de vorige eigenaar wel of niet eerlijk is geweest over de hond. Mocht de hond echter een aantal verplaatsingen achter de rug hebben dan kan het nog langer duren voordat de hond zich prettig en thuis gaat voelen.

Regels

Ondanks dat je hond hoog in zijn drift zit hoef je niet te accepteren dat hij bijt en mag je dit ook corrigeren. Echter is het niet eerlijk de hond hier direct op af te rekenen dat hij niet te vertrouwen is en de hond ook maar meteen weer weg te doen.

Veel eerlijker is om de hond de eerste weken heel veel rust te gaan geven, en hele duidelijke regels. In dit geval zijn de basisomgangsregels een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Daarnaast, rust, heel veel rust. Weinig visite, weinig mensen die de hond willen zien, maar rust voor de hond.

Hoe meer rust er voor de hond is, hoe duidelijker de regels zijn hoe makkelijker je geaccepteerd zal worden als leider van de hond.

Tot slot

Je hebt een hond in huis gehaald, je bent een verbintenis aangegaan met je hond, deze verbintenis zou moeten duren zolang een hondenleven duurt. Een hond communiceert anders dan dat wij doen. Een hond kan je niet vertellen dat hij iets eng vindt of niet leuk. Daarnaast is een hond eerlijk. Staat het hem niet aan en stopt de “bedreiging” in zijn ogen niet dan bijt hij of vertoont hij ongewenst gedrag. Corrigeer hem maar doe hem daar niet meteen voor weg. Laat duidelijk blijken en zien wat je  niet tolereert maar prijs hem ook de hemel in als hij iets wel goed doet. Ga er altijd vanuit dat een hond niets doet om te pesten, met ieder ding wat hij doet wil hij je iets duidelijk maken. Probeer je te verplaatsen in de hond en probeer er achter te komen wat hij je duidelijk wil maken. Alleen op die manier krijgt de hond de kans die hij verdient.