InfoCash

Artikel

Koeientuin

Auteur: haspeltje | geschreven op 28-06-2012

Er zijn verschillende soorten stallen waar koeien in gehuisvest worden. De koeientuin is ook een stal waar tegenwoordig de koeien in gehuisvest worden. Lees hier meer over het nieuwe staltype "koeientuin".


Koeientuin

Bij het woord “koeienstal” denken de meeste mensen gelijk aan een ligboxenstal of grupstal vol met koeien. Maar sinds kort hoeft dat niet meer, er is namelijk een nieuw soort stal in opkomst: de koeientuin.

Maar wat is de koeientuin precies voor stal? De koeientuin is een stal heel erg gebaseerd op de natuurlijke leefomgeving van de koeien, zo heeft de stal geen ligboxen, maar kunnen de koeien overal vrij liggen en lopen. De stal is verder ingericht met bomen en klimplanten die zorgen voor de natuurlijke schaduw, en regelen de temperatuur in de stal. In het dak van de stal zijn gaten gemaakt zodat de bomen ook door het dak kunnen groeien. Aan het dak is ook een gaas bevestigd waar de klimplaten in moeten groeien zodat er een erg goede beschutting ontstaat. In de stal zijn er verder nog graswanden aangelegd die moeten zorgen voor vermaak en beschutting. De vloer bestaat uit een poreuze kunststof mat, waardoor het water gemakkelijk weg loopt, en word opgevangen in afgesloten urine tanks onder de stal. De mest blijft liggen en word door middel van een mestrobot afgevoerd. Zoals u misschien denkt zal de stal natuurlijk veel duurder zijn dan een normale stal, maar dat valt erg mee volgens de berekeningen zijn beide stallen (ligboxenstal en koe tuin) ongeveer even duur per koeplaats.

Niet alleen melkveehouders maken gebruik van de stal, maar ook voor vleesveehouders is de koeientuin een uitkomst. Door de bomen ontstaat er een gezonde en natuurlijke leefomgeving voor de koeien, hierdoor krijg je vanzelf meer rust in de koppel. Wat natuurlijk een stuk diervriendelijker is.Dit is niet het enige positief aan de stal. Er zijn nog veel meer positieve kenmerken. De stal gaat bijvoorbeeld mooi op in het landschap, het is echt een mooi gezicht. Ook zorgt de stal, mede door de kunststof vloer, voor een minimale ammoniakemissie. En is de stal erg aantrekkelijk voor de Nederlandse burger. Hierdoor krijgt de burger ook weer een positiever denkbeeld van de landbouw. 

Ik hoop dat u er veel aan heeft gehad. Bekijk ook mijn andere artikelen.