InfoCash

Artikel

Geriatrisch vestibulair syndroom

Auteur: Bibster | geschreven op 08-09-2012

Op een dag word je 's morgens wakker en hoor je een bons in de woonkamer. Je gaat kijken, en je ziet je hond naast de zetel liggen, hij probeert op te staan maar valt telkens om. Gisteren liep hij nog vrolijk kwispelstaartend rond, vandaag kan hij niet meer op z'n benen staan. Als het hem dan toch lukt om een paar stappen te zetten, lijkt het wel of hij een stuk in zijn kraag heeft. Als je dit opmerkt bij je hond, zou het kunnen dat hij het geriatrisch vestibulair syndroom heeft....


Het lijkt erger dan het is

Het geriatrisch vestibulair syndroom is een neurologische aandoening die vooral bij oudere honden en katten voorkomt. De oorzaak is nog onbekend, maar het gaat duidelijk om een probleem met het evenwichtsorgaan.  De aandoening ziet er verschrikkelijk uit bij je hond of kat: het dier vertoont symptomen die erg lijken op verlamming door hersenbloeding bij mensen.  Daarom wordt de ziekte vaak verward met een hersenbloeding. Honden en katten die echt veel last hebben van het geriatrisch vestibulair syndroom kunnen zich ook zo gedragen dat het lijkt alsof ze sterven. 

Toch gaan de symtomen in de meeste gevallen na een paar dagen vanzelf over.  Het is wel aan te raden om je huisdier mee te nemen naar de dierenarts voor onderzoek en om andere oorzaken dan evenwichtsstoornissen uit te sluiten.  De ziekte mag dan wel erger eruitzien dan het is, toch is het ernstig genoeg om te laten onderzoeken door een dierenarts!

Geriatrisch vestibulair syndroom komt het meeste voor bij honden vanaf 8 jaar oud.  Ook bij oudere katten kan de aandoening voorkomen.

 

SYMPTOMEN:

  • Evenwichtsproblemen: onzekere gang, zwalpen alsof je hond of kat dronken is,  omvallen.  Het dier is in het ergste geval enorm duizelig en kan niet op zijn poten blijven staan.
  • Normaal bewustzijn: je hond herkent je, weet wat er gebeurt, als de aanval niet ernstig is lijkt hij er niet onder te lijden.  Is de aanval ernstig dan kan de verwarring groot zijn.
  • Scheve kopstand: als je hond ineens zijn kop scheef houdt, wijst dit mogelijk op deze aandoening
  • Misselijkheid, ook braken is mogelijk
  • Ritmische snelle oogbewegingen (nystagmus)

 

DIAGNOSE EN BEHANDELING:

 Je huisdier wordt door de dierenarts onderzocht om andere oorzaken dan evenwichtstoornissen uit te sluiten. De symptomen verdwijnen vanzelf na 2 à 3 dagen, een behandeling is niet nodig.  Heeft je hond braakneigingen, kan er wel medicatie tegen braken meegegeven worden.  Het belangrijkste is dat je weet dat je hond of kat de goede zorgen van zijn baasje nodig heeft: voldoende eten en drinken en eventueel iets tegen misselijkheid.  Het dier moet ook kunnen rusten, wandelen met je hond zit er niet in zolang hij ziek is.  Ook je kat kan je dan beter binnen houden.

Als de symptomen langer dan 3 dagen aanhouden is aanvullend onderzoek nodig, zoals röntgenfoto's.  Het kan ook zijn dat de symptomen verdwijnen en na een tijdje terugkomen. 

De meeste honden en katten leren zich binnen de 2 weken aan te passen aan de ziekte.   Ze kunnen verder een normaal leven leiden, maar het is mogelijk dat ze een scheve kopstand blijven houden en/of een onzekere gang (waggelen).