InfoCash

Artikel

Paarden en hun hoefverzorging

Auteur: rpoelke | geschreven op 05-04-2010

Wanneer je een paard hebt, vraagt dit een goede en dagelijkse verzorging. Belangrijk hierbij is de verzorging van de hoeven. Welke verzorging kan je zelf doen aan de hoeven? Wanneer moet je een hoefsmid laten komen? Wat doet een hoefsmid? Waarvoor worden er hoefijzers aangebracht?


Welke verzorging doe je zelf?

Bij de dagelijkse verzorging hoort ook de verzorging en controle van de hoeven. Als eigenaar doe je dit best zelf. Zo ben je direct op de hoogte als er problemen zijn en kan je ook onmiddellijk ingrijpen. Ernstige letsels die langdurig aanwezig blijven kunnen het paard ernstige last geven en soms het paard definitief kreupel maken. Daarom ga je na elke rit de hoeven uitkrabben met een krabber. Met een harde borstel en water schrob je het laatste vuil uit de hoeven. Daarna kan je de hoeven insmeren met laurier olie om de groei te bevorderen en als laatste insmeren met hoeve teer.

Wat doet een hoefsmid?

Normaal moet je elke 6 tot 8 weken een hoefsmid laten komen. Bij jonge paarden is dit sneller omdat de hoeven dan nog zeer snel groeien. De hoefsmid kan hierbij een aantal taken uitvoeren die nodig zijn opdat het paard zich goed zou voelen. Het bekappen van de hoeven is te vergelijken met het knippen van onze nagels. Goed gekapte hoeven groeien egaler en zorgt ervoor dat het paard goed kan blijven stappen. Het aanbrengen van de hoefijzers voorkomen dat de hoeven te snel afslijten. Zijn er gangproblemen dan kan de hoefsmid deze corrigeren doormiddel een aangepast bekappen van de hoeven. Bij specifieke problemen zoals rotstraal, hoef zweren of hoefkanker kan de hoefsmid dadelijk een behandeling beginnen.

Wanneer heeft je paard hoefijzers nodig?

Paarden die altijd op een zachte ondergrond lopen, hebben niet echt hoefijzers nodig. Op een harde ondergrond ondervinden de hoeven veel slijtage en beschermen de hoefijzers de hoef. De hoeven moeten aangepast te zijn aan de prestaties die het paard moet leveren. Een springpaard krijgt lichtere hoef ijzers om hoger te kunnen springen.