InfoCash

Artikel

Een paard kopen

Auteur: rpoelke | geschreven op 05-04-2010


Een eigen paard kopen is voor velen een kinderdroom. Toch moet deze beslissing niet zomaar genomen worden. Met een paard ben je immers heel veel uren bezig en het is niet zomaar een huisdier zoals een kat of hond. Waar dien je overal rekening mee te houden? De keuze van het soort paard? Hoeveel ruimte heb je nodig? Welke verzorging dien je te doen? Wat eet een paard? Waar moet ik op letten bij de aankoop?


Het type paard

De keuze van het type paard is meestal gebaseerd op het doel dat je wil bereiken. Een dressuur paard kan je geen kar laten trekken, deze is fijn gebouwd en gestroomlijnd om sierlijke oefeningen te laten doen. Hierbij is het belangrijk eerst eens goed te informeren bij kenners.

De grootte van het weiland

Een paard is voortdurend in beweging en legt ongeveer 30 km per dag af. Je mag al snel rekenen op 0,5 hectaren weiland per paard. Ook de vorm van het weiland speelt een rol. Neem liefst een rechthoekig stuk, dat geeft meer loopruimte dan een vierkant stuk.

De stalling


Deze is niet echt nodig. Een schuilhut is voldoende. Een paard kan zijn temperatuur perfect regelen en ze voelen zich ook best goed bij koude temperaturen.

Dagelijkse verzorging

Dagelijks borstelen en poetsen stimuleert de bloedsomloop en de spieren. Als je het paard bereden hebt moet je het eerst droogwrijven alvorens met poetsen te beginnen. Elke dag moeten de hoeven uitgekrabd en gecontroleerd worden op infecties of andere problemen.

Voeding van een paard

Een paard moet ongeveer 8 keer per dag telkens kleine hoeveelheden voedsel krijgen. Elke dag moet er ruwvoer, hooi en granen van goede kwaliteit gegeven worden. Geef je enkel granen of ruwvoer dan kan het paard kolieken krijgen en dat kan zelfs dodelijk zijn. Dagelijks vers water in een propere drinkbak kan ook veel ziekten voorkomen. Zowel het voedsel als het water geef je op een vaste plaats waardoor het dan ook gemakkelijk is om het paard te verzorgen en te controleren.