InfoCash

Artikel

De processierups veroorzaakt veel overlast

Auteur: Dirkje | geschreven op 10-04-2010

Met hun gekleurde vleugels roepen vlinders vaak veel bewondering op. Moeilijk voor te stellen, dat ze eerst rups waren. Hoewel de vlinder geen overlast veroorzaakt, is dat met sommige rupsen wel anders.


Thaumetopoea processionea

Dit is zeker het geval met de eikenprocessierups, de larve van de nachtvlinder Thaumetopoea processionea. Zij leggen van juli tot september eitjes in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de jonge rupsen tevoorschijn. Na een aantal vervellingen zijn ze in julie volgroeid en verpoppen zich tot vlinder. Ze danken hun naam aan het feit, dat ze vanuit hun nesten 's nachts in processie op zoek gaan naar voedsel.

Brandharen

Het probleem is niet de rups zelf, maar hun afweermechanisme. Dit zijn hun brandharen, die bestaan uit pijlvormige haren voorzien van weerhaakjes. Ze kunnen gemakkelijke onze huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Daarbij komen stoffen vrij die verschillende reacties kunnen oproepen.
Door direct contact met de brandharen worden vooral klachten aan de huid veroorzaakt. Er kan een pijnlijke uitslag ontstaan met hevige jeuk.
Wanneer ze in de ogen terecht komen, kunnen ze binnen 1 tot 4 uur een heftige reactie geven van het oogbindvlies of hoornvlies. Zwelling, roodheid en jeuk maken specialistische hulp van een oogarts noodzakelijk.
Inademing kan irritatie geven van het slijmvlies, die lijken op neusverkoudheid.
Tenslotte zijn er nog algemene klachten als braken, duizeligheid en koorts. Wanneer men vaker met de haren in aanraking komt, wordt de reactie vaak ook sterker. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele dagen tot weken.

Bestrijding

De brandharen van de rupsen, die in de oude nesten achterblijven, kunnen wel 6 tot 8 jaar actief blijven. Omdat de haartjes zo klein zijn, kunnen ze niet zomaar verwijderd worden.
De processierups wordt onder andere bestreden, door de bomen preventief te bespuiten.
Maar ze kunnen ook verwijderd worden door middel van branden, zuigen of spuiten.


InfoCash

Artikel