InfoCash

Artikel

Stekelvarken: schieten van stekels?

Auteur: writersblock | geschreven op 05-03-2010

Het stekelvarken is een zoogdier dat geducht is om zijn grote stekels. Veelal wordt er gezegd dat het stekelvarken zijn stekels tot wel vijf meter ver kunnen afschieten. Is dit waarheid of een mythe?


Stekels

De vacht van het stekelvarken bestaat uit een ruwe vacht waaronder de stekels zitten. De stekels zijn vrij lang en bijzonder scherp. Een roofdier dat een stekelvarken probeert te grijpen, stuit al snel op de stekels can het dier en zal de pijn voelen. Dit is het afweersysteem van het stekelvarken, op deze manier voorkomt hij dat hij wordt gedood door een roofdier. Doorgaans zal een roofdier zich een tweede keer wel bedenken om een stekelvarken proberen te grijpen. Roofdieren leren door schade en schande en laten het stekelvarken doorgaans met rust. Op deze manier heeft het stekelvarken niks meer van zijn vijand te vrezen. Belangrijk is daarom dat het stekelvarken goede stekels bezit. Maar daar zorgt de natuur wel voor.

Wegschieten

Er word beweerd dat stekelvarkens hun stekels weg kunnen schieten. Dit zouden ze doen wanneer een vijand hun te dicht nadert. Volgens de verhalen kan een stekelvarken de stekels tot wel vijf meter ver schieten. Onzin natuurlijk. Een stekelvarken kan zijn stekels niet weg schieten. De stekels van het stekelvarken bestaan uit een streng haar, die spits toe afloopt. Stekels zijn in feite dus gewoon haren. Wanneer een roofdier het stekelvarken vast pakt, laten er een aantal stekels los. Deze stekels doorboren zich in de huid van de vijand. Hoe dit komt? Simpel: de wortelpunten van de haren zitten erg los. Wanneer het uiteinde van de stekel, dus met de scherpe punt, in de huid van het roofdier vast blijft zitten, wordt er aan de wortelpunten getrokken. Deze zitten zo los dat ze direct meegeven en de stekel los komt van de vacht. Net zoals alle haren, groeien ook de stekels weer opnieuw aan. Dus het stekelvarken kan ook nooit kaal worden. Gelukkig maar, anders zou de natuurlijke bescherming verdwijnen.