InfoCash

Artikel

Wespenplaag

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 06-05-2010

In de Telegraaf stond laatst (23 april 2010) dat Nederland wederom geplaagd zal worden door grote hoeveelheden wespen. Bioloog Van Vliet van de Landbouwuniversiteit van Wageningen ziet het aankomen als de komende weken droog en zacht blijven. De winter heeft het de wespenkoninginnen makkelijk gemaakt. De sneeuw werkt isolerend en de kou voorkomt schimmels. En dat is gunstig voor het overleven van deze Koninklijke Dame onder de wespen.


Snelle aanpak van wespen

Wespen komen op zoetigheid af. Lok de wespen naar een andere plaats met wespenvangers die je vult met limonadesiroop. Dek etenswaren af en ruim het direct op als je klaar bent met eten of drinken. Drink geen zoete drankjes op een terras. Wespen komen ook op zoete luchtjes af van parfums. Een schone omgeving helpt mee aan het voorkomen van ongewenst wespenbezoek. Sluit de afvalzakken (ook!) in de container goed af. Zit je lekker op een terrasje en wil je toch genieten van je zoete wijntje? Schep dan een maatschepje koffie op wat zilverpapier en leg dat op een theelicht, waar je het kaarsje onder aansteekt. De koffiegeur die zich dan zal verspreiden, wordt door de wespen als zeer onaangenaam bevonden.

Grondige aanpak van wespen

Er zijn bestrijdingsmiddelen tegen wespen te koop, maar als je te maken hebt met een wespennest is het raadzaam een professioneel bestrijder in te schakelen via de gemeente. Het is een lastig karwei om een nest te verwijderen en de wespen kunnen erg agressief reageren. Er kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. In de herfst sterven de wespen overigens vanzelf waardoor het wespennest geen overlast meer veroorzaakt.

Gestoken! En nu?

Wespen kunnen steken. Meestal doen ze dat als zij zich aangevallen voelen. Sla daarom nooit naar wespen om ze te verjagen. Een steek van een wesp is pijnlijk. De wesp spuit met een angel gifstoffen in de huid. Sommige mensen reageren allergisch op één of meerdere van die gifsoorten. Een steek van een wesp kan dan wij niet tijdig adequaat reageren een dodelijke afloop betekenen. Maar de meeste mensen voelen een scherpe, brandende pijn. Er ontstaat roodheid en een zwelling die tot enkele uren kan aanhouden.

Eerste hulp bij een wespensteek

Het beste kun je de plek waar gestoken is koelen met ijsblokjes (in een washandje) of natte doeken. Krabben of wrijven helpt niet. Je kunt eventueel een pijnstillende crème bij de drogist halen. Is iemand gestoken in de mond dan moet er direct een arts gewaarschuwd worden. Hetzelfde geldt bij mensen die een abnormale huidreactie laten zien of zich onwel voelen worden. Aarzel geen minuut en bel direct een arts. Sommige mensen zijn bekend met ernstige allergische reacties op wespensteken. Zij dragen constant een adrenaline bevattende (spuit)pen bij zich. Zij kunnen zich met het apparaat snel adrenaline toedienen waardoor er meer tijd is voor het zoeken van medische hulp.