InfoCash

Artikel

Zwemmen met de dolfijnen

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 11-05-2010

Het is een droom van velen: zwemmen met dolfijnen. Er zijn speciale vakanties te boeken waar het zwemmen met deze prachtige dieren de hoofdrol heeft. Het schijnt ook therapeutisch te zijn. Het zou heilzaam zijn voor mensen met depressies, fobieën, spasmes en eczeem. Voor kinderen met ontwikkelingsproblemen zouden de zwemsessies positief invloed uitoefenen op het gedrag. De genezende werking van het zwemmen met dolfijnen is echter nog niet wetenschappelijk bewezen of voldoende onderbouwd. Hoe dan ook, zwemmen met dolfijnen is een bijzondere ervaring die je nog lange tijd zal bijblijven. In positieve zin.


Waar kun je terecht?

Voor dolfijntherapie kun je bij verschillende organisaties terecht. Je vindt ze via de zoekfunctie “dolfijntherapie”. Er zijn georganiseerde reizen mogelijk naar Florida, Mexico, Curaçao en Australië. Maar zo ver hoef je niet te gaan. Je kunt namelijk ook terecht in Nederland en wel in het Dolfinarium te Harderwijk (via de Stichting SAM). Wie niet op therapeutische basis wil zwemmen met dolfijnen kan via diverse reisorganisaties een reis boeken waar deze faciliteit geboden wordt.

Hoeveel kost het?

Dolfijntherapie is niet goedkoop. De kosten liggen zeer hoog. De therapie zelf is duur, maar ook de kosten van de reis en het verblijf komen daar nog bij. Een dolfijntherapie bij het Curaçao Dolphin Therapy & Research Center met een verblijf van 16 dagen kost op dit moment (2010) ongeveer 12.000 euro. Er zijn stichtingen, zoals de Stichting Dol Fijne Therapie en TESS Dolfijntherapie, die eventueel kunnen helpen met de kosten. De wachtlijsten zijn echter enorm. Wil je (op niet-therapeutische basis) zwemmen tussen de dolfijnen? Dan kun je op het eiland Malta in het Mediteraneo Marine Park terecht voor 120 euro (per 20 minuten). In het Dolfinarium Harderwijk is het niet mogelijk om te zwemmen met de dolfijnen, maar er zijn wel speciale programma’s om de dolfijnen van dichtbij te ontmoeten. Je mag ze wel aanraken, maar er wordt niet met ze gezwommen. Kinderen betalen 125 euro en volwassenen 150 euro. Het programma duurt 2 uur.

Tegenstanders

In het Dolfinarium wordt er niet gezwommen met de dolfijnen omdat de leefomgeving van deze dieren zoveel mogelijk in tact gehouden moet worden. Daarnaast wil men de rust van de dolfijnen en de veiligheid van de bezoekers niet in gevaar brengen. Er zijn tegenstanders wat het zwemmen met dolfijnen betreft. In de natuur zwemmen dolfijnen in open zee. Het is levensgevaarlijk om daar te zwemmen en op veel plaatsen is het verboden. Op de plaatsen waar mensen kunnen zwemmen met dolfijnen is het ondiep en kan het niet anders dan dat de dolfijnen er leven in gevangenschap en er dus niet verblijven uit vrije wil.