InfoCash

Artikel

de petit brabancon

Auteur: monica71 | geschreven op 09-06-2010

De petit brabancon is een in Nederland vrij nieuw ras.Ze zijn klein ( ongeveer 30 cm hoog) speels, maar geen druktemaker en ook zeker geen keffer, lief bij kinderen maar ook een zeer goeie hond voor oudere mensen of gezinnen in een flatje.


Korte beschrijving van het ras

De Petit Brabancon is een van de drie Belgische griffons De rasbeschrijvingen voor de verschillende rassen zijn identiek, behalve als het gaat om vacht en kleur. De Brusselse griffon is de oorspronkelijke variant. Hij stamt af van een oeroude Belgische rattenvanger, Chien Barbu (baardige hond).

Korte geschiedenis van het ras

In het begin van de negentiende eeuw wilde men kleinere honden en daarom werden de Alfenpinscher, de Mopshond en de Engelse dwergspaniel gekruist. Hierdoor werd het doel bereikt, maar op de koop toe kreeg men de korte neus, aanleg voor kortharigheid en de ronde vorm van het hoofd. De Griffons zijn vrolijk, plezierig, levendig en moedig. Ze zijn overal ter wereld gewaardeerde gezelschaps- en tentoonstellingshonden, doch op het vasteland van Europa weinig populair.

Rasbeschrijving

Voor alle varianten geldt dat ze stevig en gedrongen, kort en vierkant moeten zijn, maar toch elegant en beweeglijk.
Hoofd: groot en rond. Goed naar achteren geplaatste neus, zeer kort en breed. De kin is vooruitstekend, breed en opwaarts gebogen. Het hoofd moet goed behaard zijn.
Ogen: zeer groot, donker, rond, met lange wimpers en zwarte oogranden. De ogen moeten ver van elkaar staan en uitpuilen.
Oren: goed op het hoofd geplaatst en gelijkvormig gedragen.
Gebit: omgekeerd schaargebit of licht ondervoorbijtend.
Lichaam: tamelijk brede en diepe borstkas.
Ledematen: middellang, recht en evenwijdig.
Voeten: rond, goed gesloten met zwarte voetzolen en klauwen.
Staart: hoog gedragen.
Vacht: kortharig, ruwharig of langharig.

Rasbeschrijving

Kleur: De griffons zijn altijd rood in verschillende nuances, iets zwart aan de snor en kin wordt geaccepteerd. De Belgische griffon zwart, zwart met rode aftekening, zwart en rood gemeleerd. De Petit Brabancon: kortharige variant, rood of zwart met rode aftekening, zwart masker wordt geaccepteerd.
Gewicht: lichtere gewichtsklasse maximaal 3 kilo voor zowel reu als teef: zwaardere gewichtsklasse 3,0-4,5 kilo voor reu en maximaal 5,0 kilo voor teef.

Gezondheid van de Petit Brabancon

De Petit Brabancon kan PL (patella luxatie= loszittende knieschijf ) hebben, dit komt veel voor bij kleine hondenrassen.
De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieen van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De PL-test wordt door een gespecialiseerde dierenarts gedaan
Bij PL is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Opvoeding en verzorging van de Petit Brabancon

Met zachtheid opvoeden, doch zeer beslist, is zeer verstandig en leert zeer snel, doch verdraagt geen harde aanpak.
Verder om de drie a vier maanden trimmen, maar dit geld alleen voor de langharige en ruwharige.

Karakter van de Petit Brabancon

Een klein, evenwichtig hondje, alert, fier, zeer gehecht aan zijn baas, zeer waakzaam en zijn zeer gericht op de eigen baas, het zijn ook geen druktemaker en evenmin een vervelende keffer en kan dus best in een kleine flat gehouden worden. AI is hij misschien wel rustig van aard dit wil niet zeggen dat hij niet speels is en een flinke wandeling niet op prijs stelt.