InfoCash

Artikel

De dobermann

Auteur: monica71 | geschreven op 10-06-2010

Een vroegere jachthond, op groot wild, omgetoverd tot een gezinshond en een waakhond. Ze zijn vriendelijk en rustig maar beschermend en waaks tegelijkertijd. Afkomstig uit Duitsland waar ze hun naam aan danken. Met 3 verschillende kleurslagen en hun karakter, is dit een hond die makkelijk te herkennen is.Geschiedenis

De Duitse Dog ( of Deense Dog, German Boarhound, Alano, Dogo Aleman ) stamt af van de alauns, grote honden van de Alanen, een Iranese volk, dat tijdens de Grote Volksverhuizing ( 5de eeuw ) in Europa terecht kwam. De Duitse Dog werd gekruist met een Windhond namelijk Greyhound. Een van de snelste honden in die tijd. De Duitse dog werd na de kruising ook wel Apolo genoemd dit omdat hij snel was. Ze werden veelal gezien als jagers op groot wild en waren ideale boerderij honden. De 16e eeuw laat nog meer van de geschiedenis zien van de Duitse Dog. Men zegt dat ze ook gekruist waren als Mastiff en de Ierse Wolfshond. In de 17e eeuw kregen ze hun eigen naam en begonnen fokkerijen van de Duitse Dog te ontstaan. Toen de jachttijd veranderen en de drijfjachten stopte werden de honden echte liefhebbers dieren. Nieuwe namen zoals de Deense Dog werden gevonden maar toen men die vergeleek met de Duitse Dog bleken ze hetzelfde te zijn met elkaar. In 1888 werd de eerste Duitse Doggenclub opgericht.

Uiterlijk

De Duitse dog is en grote ras, ze hebben een schouderhoogte van ongeveer 80 cm, bij de vrouwtjes ligt dit iets lager. Gemiddeld gewicht van de hond is 50 kilo maar dit mag rustig iets zwaarder zijn. De Duitse dogheeft een glad aanliggende vacht. En drie verschillende kleurslagen.
Kleurslag 1: geel en geelgestroomt met een zwart masker.
Kleurslag 2: Zwart ( mogelijk met witte vlekjes) en wit met zwarte vlekjes ( dit wordt ook wel harlekijn genoemd).
Kleurslag 3: Is een blauwe kleur.

De Plagendog en de Manteldog hebben nog hun eigen kleuren maar worden niet in elk land erkend als een Duitse dog ras. Het is dan ook zo dat de kleurslagen door erkende fokkers niet met elkaar gemengd wordt.

Verzorging en opvoeding.

Het verzorgen voor deze honden is vrij eenvoudig. Ze hebben enkel heel veel beweging nodig. Maar zolang de hond nog in de groei is dient hier rekening mee gehouden te worden. De Duitse Dog staat erg bekent om het te snel groeien, als er geen rekening mee gehouden wordt qua beweging kan dit snel problemen opleveren in de spieren, pezen en botten. Ook de gewrichten kunnen pijnlijk worden voor de honden bij te veel beweging en te snel groeien. De Duitse dog is niet enkel met hun lichaam snel in groeien maar ook in geestelijk en gedrag. Ze dienen dus ook een vrij consequente opvoeding te krijgen. Gelukkig zijn ze snel van begrip en veelal kan een normale stem al voldoende bereiken bij een hond om hem goed te laten luisteren. In de ruiperiode is de tijd om de vacht te verzorgen. Gelukkig heeft deze weinig verzorging nodig. Een rubberen borstel om dode haren weg te halen is vaak al voldoende voor hen.

Sociaal gedrag en aard.

Deze honden hebben vele karaktereigenschappen. Ze zijn ontzettend hard voor zichzelf, maar ook heel lief. Ze zijn gevoelig en trouw aan hun baas, intelligent, rustig, verstandig en zeer aanhankelijk. Ondanks dat ze amper blaffen zijn het wel uitstekende waakhonden. Men zegt: dat ze inbrekers wel vinnen laten maar ze niet meer naar buiten laten gaan. De meeste honden zijn wat terughoudend tegen over vreemden, maar bekenden groeten ze maar al te graag. Ook huisdieren zijn vaak geen probleem en ze zijn zachtaardig voor kinderen. Deze eigenschappen maakt zo`n hond wel een zeergeschikte gezinshond.