InfoCash

Artikel

De Amazone (deel 2)

Auteur: RoadRunner939 | geschreven op 13-06-2010

Vervolg op deel 1, de Amazone.


Scheepvaart op de Amazone.

De Amazone is het grootste rivierstelsel van de wereld. De haven van de hoofdstad van het amazone gebied, Manaus, wordt nog steeds druk bezocht. Op de rivier varen allerlei soorten boten: je ziet Japanse vrachtschepen langs prauwen van de Indianen varen. Dat zijn uitgehouden boomstammem. Ook varen er Amerikaanse jachten, kunstvaartuigen van de Caboclo´s en zelfs stoomschepen. Door de vervuiling en over bevissing moeten de vissers steeds verder weg gaan om vis te vangen. Er worden veel spullen uit het woud getransporteerd. Door het toerisme komen er steeds meer transport maatschappijen. Die boten lijken niet bestand te zijn tegen stormen die regelmatig voorkomen op de Amazone. Goudzoekers halen puin aan boord tot ze goud vinden.

Het Amazonegebied.

Het Amazonegebied is het gebied langs de rivier. Het ligt in het noorden van Brazilië maar ook in Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Guyana en Suriname. In het noorden wordt het gebied omgeven door het hoogland van Guyana in het westen door de Andes en in het zuiden en oosten door het hoogland van Brazilië. Het Amazonegebied heeft een oppervlakte van ongeveer 4,5 miljoen km². Het is het grootste tropische regenwoud ter wereld. 2 keer per jaar overstroomt het gebied. Dat noemen we het wassen van het water. Er ontstaan dan moerassen die zo groot zijn als de Benelux. De Braziliaanse regering heeft vaak geprobeerd het Amazonegebied in hun macht te krijgen. In 1970 werd besloten dat er 3 wegen door het Amazonegebied zouden worden aangelegd.

De Bewoners van het gebied.


Brazilië is ontdekt door de Portugees Pedro Álvarez Cabral. Later gingen er mensen op zoek naar kaneelvelden. Die kaneelvelden zijn nooit gevonden. Tijdens hun reis kwamen ze krijgers tegen. Die noemden ze Amazonen zo komt de rivier aan zijn naam. De amazonen zijn indianen. Andere indianen zijn Caboclo’s. De amazonen leven in paalwoningen op de rivier. Ze leven van de verkoop van de duizenden soorten vis die in de amazone leven. De indianen proberen hun traditionele levenswijze vast te houden. Er worden nog steeds hoofdtooien gemaakt van ara-veren en het eeuwenoude begrafenisritueel: as eten van de overleden mensen wordt ook nog steeds gebruikt. Door de hoge waterstand van de rivier moeten de bewoners 5 maanden in hun huizen blijven en leven van vis. Er zijn nog ongeveer 200 indianenstammen over. Dat zijn ongeveer 20.000 indianen en er zijn 360 indianen dorpen. Elk dorp heeft zijn eigen gebied van een paar 100 km². De Yanomamö is de laatste stam die niet is aangetast door de mensen uit andere landen.