InfoCash

Artikel

Dieren in Amazonegebied.

Auteur: RoadRunner939 | geschreven op 13-06-2010

Hier vertel ik wat over de dieren in het Amazonegebied.


De Dieren.

In het Amazonegebied leven veel dieren en planten. Je hoort bijvoorbeeld het geluid van kikkers, vogels en natuurlijk van apen. In 1 moeras leven meer vissoorten dan in alle Europese rivieren. En in het hele gebied komen ongeveer 10 miljoen verschillende insecten voor. De planten en dieren zijn moeilijk te onderzoeken, omdat je op veel plekken niet kunt komen. Sommige soorten zullen nooit ontdekt worden. Die zijn door de ontbossing al verdwenen. Apen: vroeg in de ochtend wordt het gezang van de vogels overstemd door de brulapen. Ze geven aan waar ze zijn, omdat ze liever geen andere apen tegen komen. Brulapen leven in kleine familiegroepen en hebben zelf geen territorium. Vogels: de oevers van de rivier zijn van de ijsvogels en reigers die bijna de hele dag op vis jagen. Hoog in de bomen leven veel insecten en vruchten etende vogels bijvoorbeeld de toekan. Er komen ook kolibrie´s voor. Hun vleugels slaan 25 tot 80 keer per seconde zodat ze rustig kunnen eten. De papegaaien zijn erg geliefd bij mensen door hun mooie kleuren. Er zijn steeds minder papegaaien en een paar soorten worden met uitsterven bedreigd.
In het Amazonegebied worden natuurlijk ook dieren bedreigd. Door het jagen voor vlees en huid of door de ontbossing. Dit zijn een aantal bedreigde dieren.
De arapaima is een zoetwaterkabeljauw. Hij weegt meer 200 kilo en is 3m lang.
De Trombetasschildpad is de grootste zoetwaterschildpad. Hij heeft het gewicht van een volwassen man en zijn schild is 80cm. Deze dieren kunnen 300 jaar oud worden. 90% van de dieren die naar zee lopen worden op gegeten door bijvoorbeeld vogels. De andere 10% zorgt dat de soort blijft bestaan als de mensen hem tenminste met rust laten. Zonder de medewerkers van reservaat Rio Trombetas zou de soort al uitgestorven zijn.
De ocelot en de jaguar zijn de grootste katachtige van het Amazonegebied. Door hun mooie vacht wordt er veel op ze gejaagd.
De kaaiman wordt ook voor zijn huid gedood. Er is wel een verbod maar ieder jaar worden er nog ongeveer 2 miljoen verhandeld. Door bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Japan en West-Europa. Door het jagen komen er steeds meer piranha´s. Normaal eten kaaimannen piranha´s.