InfoCash

Artikel

Planten in het Amazonegebied.

Auteur: RoadRunner939 | geschreven op 13-06-2010

Hier vertel ik wat over de planten in het Amazonegebied.


De Planten.


In het Amazonegebied vind je allemaal soorten bloemen, planten en bomen die wel 40m hoog kunnen worden. an het tropische oerwoud ligt in het Amazonegebied. Door alle bomen komt maar 5% van het zonlicht bij de grond. Het woud is verdeeld in 3 gebieden. De terra firme is het eerste gebied. Dat gebied komt nooit onderwater te staan. Zelfs niet na een overstroming die 1 keer in de 10 jaar komt. Het is moeilijk in het gebied te komen. De igapós is een gebied dat altijd onderwater staat. Het woud is minder hoog en dicht. De várzea staat 6 maanden per jaar onderwater. Het gebied staat langs de rivieren de Rio Madeira, de Amazone en de Amazonedelta. Het Amazonegebied heeft 3 etages: de bosgrond, het bladerdak, of als je het over dieren hebt de kroonlaag en daar tussen een middenetage. Iedere etage heeft zijn eigen dieren en planten. Het bladerdak krijgt het meeste zonlicht. De kroonlaag is van de gewervelde dieren. Vooral van de apen, vogels en reptielen. Er komen ook veel insecten voor. Bij de bosgrond en de tussen etage komen de meeste planten voor.

Waarom de Amazone moet blijven.

De Amazone moet behouden blijven. Het is een erg belangrijk ecosysteem aangezien het regenwoud zorgt voor een groot deel van de zuurstof op aarde. Dit hebben we nodig om te leven, aangezien bomen en planten koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Maar het Amazoneregenwoud wordt bedreigd. Er worden bomen gekapt voor nieuwe sojaplantages om ons veevoer te voorzien van eten. Er zijn ook grote bosbranden, aangezien men de grond goed wil maken voor veeteelt. Deze worden aangestoken door de mens.

De Amazone rivier bevat ook veel water. De verdamping boven zee hiervan zorgt voor een groot deel van de regen op aarde. Ook treedt de Amazone soms buiten haar oevers. Als er geen bomen meer zijn is er niets wat de grond tegenhoud om te veranderen in een modderstroom. Hierom is het belangrijk de Amazone te behouden. Maar natuurlijk mogen ook de prachtige dieren en planten die daar leven niet verloren gaan.