InfoCash

Artikel

Dieren deel 1

Auteur: pompstra82 | geschreven op 06-07-2010

In de volgende reeks artikelen gaan we het hebben over allerlei soorten dieren die op aarde leven. In dit eerste deel behandelen we de zwartvoetpinquïn, aziatische olifant, stokstaartjes en de breedlipneushoorn.


De breedlipneushoorn.

De breedlipneushoorn hoort op de Afrikaanse savanne. De vrouwtjes trekken al grazend in kleine groepjes rond. De volwassen bullen proberen alle een territorium te veroveren waaruit ze andere oudere bullen verdrijven. Overdag zoeken ze graag de schaduw op van wat boompjes of de verkoeling van een modderbad. 's Avonds worden ze actief en zoeken ze hun voedsel. Hun ogen zijn slecht maar het gehoor en de reuk zijn bijzonder goed ontwikkeld. De twee hoorns worden gebruikt ter verdediging tegen leeuwen, bij onderlinge gevechten en om zich een weg te banen door dicht struikgewas of hoog gras. De hoorn bestaat uit hoornstof en wordt gevormd door de huid. Stropers hebben duizenden neushoorns gedood vanwege de hoorn die volgens bijgeloof magische krachten heeft. Vooral in Azië wordt de hoorn gebruikt in liefdesdrankjes en medicijnen.

Zwartvoetpinquïn.

Zwartvoetpinquïns leven niet in het Zuidpoolgebied maar op eilandjes voor de kust van Zuid- Afrika. Deze kolonievogels broeden daar in holen onder de grond, tussen de rotsblokken of onder struikjes. De vogels herkennen elkaar aan een uniek patroon van zwarte stippen en aftekeningen. Bij de jacht op vis zwemt de pinguïn met grote snelheid met behulp van zijn vleugels onder water. Zijn uiterst korte veertjes zorgen voor een goede stroomlijn en ook voor een goede isolatie in het koude water.

Stokstaartjes.

Stokstaartjes bewonen op en dorre landschappen met struiken en rotsblokken, soms zelfs woestijnranden. Ze jagen op hagedissen, sprinkhanen, knaagdieren en andere kleine prooien.
Maar ook vruchten en eieren worden niet versmaad. Ze zijn de hele dag bezig m,et zoeken en graven, vooral naar insektenlarven.
Hun lange nagels zijn hierbij geen overbodige luxe. Terwijl iedereen met zijn neus tussen de planten of onder de stenen bezig is, houdt er altijd wel één dier de wacht. Hij staat rechtop op zijn achterpoten en steunt hierbij op zijn staart. Bij alarm vluchten alle dieren onmiddelijk in hun holen.

Aziatische olifanten.

Aziatische olifanten zijn bosdieren. Olifanten besteden een groot deel van hun tijd aan eten. Huidverzorging is voor deze dikhuiden ook van belang. Ze kunnen hiervoor zandbaden nemen waarbij ze znad over hun kop en rug gooien. Maar ze kunnen ook een modderpoel opzoeken of gewoon schoon water gebruiken.
Vooral bij warm weer gaan ze graag even het diepe water in. Na een dergelijk bad kunnen ze zich schuren aan de rotsen (of tegen elkaar) maar meestal gooien ze meteen weer nieuw zand op hun rug.
Bij vrouwelijke Aziatische olifanten zijn slagtanden meestal nauwelijks ontwikkeld, bij de bullen zijn ze kleiner dan bij hun Afrikaanse neven. De kiezen, twee onder en twee boven, kunnen vijfmaak verwisseld worden. Nadat de zesde set is versleten zal de olifant niet lang meer leven. Ze worden maximaal zo'n 60-70 jaar.