InfoCash

Artikel

Dieren deel 2.

Auteur: pompstra82 | geschreven op 06-07-2010

In dit tweede artikel over dieren gaan we het hebben over dwergnijlpaarden; Zuidamerikaanse tapir; siamangs apen en oerang-oetans.


Dwergnijlpaarden.

Dwergnijlpaarden (Choeropsis Liberiensis) zijn bedreigde dieren uit het Westafrikaanse regenwoud.
Dwergnijlpaarden verschillen sterk van de bekende 'gewone' nijlpaarden. Ze zijn aanmerkelijk kleiner en leven in het regenwoud in plaats van op savannen en in moerassen. Bovendien leven ze het liefst alleen in plaats van in haremsen eten ze bladeren en vruchten in plaats van gras.

Zuidamerikaanse tapir.

Zuidamerikaanse tapirs leven in regenwouden, savannen en moerassen. Hun 'slurfneus' wordt gebruikt bij het plukken van bladeren en vruchten. Soms eet een tapir ook wel dierlijk voedsel. Hun dikke huid geeft bescherming wanneer ze door dichte plantengroei dringen. De jongen zijn in hun eerste levensjaar gestreept.

Siamangs apen.

Siamangs behoren tot de gibbons een groep boomkruinbewonende apen uit het Zuidoostaziatische regenwoud die vaak bij de mensapen wordt gerekend. Ze leven in kleine families. Deze geven enkele malen per dag hun territorium aan met een oorverdovend duet van lange roepen en reeksen van korte, lacherige klanken. Op deze luidruchtige manier voorkomen dat soortgenoten meeëten van de vruchten en bladeren in hun deel van het bladerdak.

Orang oetans.

In het regenwoud van Borneo en Sumatra leven de Orang oetans. Deze trage mensapen eten bij voorkeur fruit en leven doorgaans alleen. De mannen kunnen reuzachtige afmetingen krijgen en dulden geen andere volwassen mannen in hun omgeving.
De jongen blijven vele jaren bij hun moeder en leren zo welk voedsel ze kunnen eten. Orangs worden in de natuur bedreigd doordat hun leefgebied, het tropisch regenwoud, snel verdwijnt. Dierentuinen werken nauw samen om deze soort voor de toekomst te behouden.