InfoCash

Artikel

Dieren deel 5.

Auteur: pompstra82 | geschreven op 08-07-2010

We hebben al heel veel dieren behandeld, maar we zijn er nog lang niet. In het volgende artikel gaan we het hebben over de Prairehonden; Bizons; Japanse makaken; Kuifmangabey's; Huzaarapen de Sneeuwuil en kluten.Kluten.

Kluten (Recurvirostra avosetta) zoeken met hun fijne, kromme snavel in ondiep water. De kluut zwaait hierbij met zijn snavel heen en weer door het water of de dunne modder.

Huzaarapen.

Huzaarapen (Erythrocebus patas) leven op de grond in Afrikaanse savannen. De snelle, grote mannen beschermen de harem tegen roofdieren door deze weg te lokken. Dit doen ze door zich telkens half te verstoppen.

Prairiehonden

Prairiehonden(cynomys ludovicianus) zijn knaagdieren die in grote kolonies leven op de Noordamerikaanse prairies.

Japanse makaken.

Japanse makaken (Macaca fuscata) zijn de noordelijkst levende apen. In de paartijd (december/januari) kunnen de gezichten intens rood kleuren.

Bizons.

Bizons (Bison bison) leven in omvangrijke kuddes.
De dikke wintervacht beschermt tegen ijzige winden.

Kuifmangabey's.

Kuifmangabey's (Cercocebus aterrimus) zijn boombewoners uit het Afrikaanse regenwoud. Hun lange staarten kunnen tijdens de sprong als roer worden gebruikt.

Sneeuwuilen.

Sneeuwuilen (Nyctea scandiaca) leven op de toendra. De mannen zijn bijna helemaal wit terwijl de vrouwtjes veel zwarte vlekken in het witte kleed vertonen.
Sneeuwuilen jagen o.a op lemmingen, sneeuwhazen en sneeuwhoenders. Doordat er in de toendra geen bomen groeien, zijn het noodzakelijk bodemvogels die graag vanaf rotsblokken uitkijken. Uilen hebben allemaal uitstekende ogen maar hun gehoor is zelfs nog beter. De verenkrans rond de ogen doet dienst als een soort oorschelp. Achter deze veren bevindt zich een gang waar het geluid doorheen wordt geleid naar de ootropeningen.
Jonge sneeuwuilen zijn aanvankelijk zwart en kleuren in een halfjaar naar wit (of wit met zwart als het een vrouwtje is).