InfoCash

Artikel

Een hittegolf

Auteur: Dirkje | geschreven op 09-07-2010

Overdag is het behoorlijk warm en zelfs s'nachts lijkt het niet af te koelen. De dagelijkse werkzaamheden vallen zwaarder dan normaal en het is zeker boven de 30 graden. Betekent dit dat er sprak is van een hittegolf?


Code geel

Het KNMI heeft verschillende codes voor de verschillende weertypes. Groen betekent dat er weinig aan de hand is. Maar bij geel wordt het al een ander verhaal. Dan spreekt men van potentieel gevaar. Vervolgens komt de kleur oranje. Die staat voor gevaarlijk. De kleur rood tenslotte betekent, dat het weer erg gevaarlijk is met risico voor lijf en leden.

Hittegolf

Dat het behoorlijk warm is, wil niet automatisch zeggen dat er sprake is van een hittegolf. Het moet dan tenminste 5 dagen boven de 25 graden zijn. Daarbij moet het kwik in die 5 dagen minstens 3 dagen boven de 30 graden uitkomen. Tenminste, zo wordt het in nederland omschreven. In Belgie geldt een andere definitie. Daar moet het tenminste 3 dagen achter elkaar hoger zijn dan 29, graden. s'Nachts mag de temperatuur daarbij niet lager worden dan 18,2 graden.

Risico's bij een hittegolf

De hoge temperaturen kunnen verschillende risico's met zich meebrengen. Zo kan men last krijgen van hittekrampen. Dit zijn spierkrampen, vooral van de buik, de armen en de benen. Deze komen plotseling tijden zware fysieke inspanningen. De lichaamstemperatuur is tussen de 37 en de 39 graden en men zweet overvloeding. Er moet dan gerust worden en veel water worden gedronken. De verkrampte spieren kunnen gemasseerd worden.
Behalve hittekrampen kan er ook sprake zijn van hitte uitputting. Men is dan flauw en moe en kan duizelig zijn. Verstandig is het dan om te rusten op een koele plaats. Kleding uit te trekken en vochtige doeken op het lichaam te leggen.
Een ander bekend verschijnsel is de zonnesteek. Deze komt vooral voor bij kinderen, wanneer ze rechtstreeks zijn blootgesteld aan de zon. Altijd opletten en zeker bij kinderen iets op het hoofd doen en uit de zon houden. Ook hier geldt weer dat er genoeg water gedronken moet worden. Zeker ook een paar dagen uit de zon blijven. Wanneer de huid rood en pijnlijk is kan het beste een arts worden gewaarschuwd. (bron:gezondheid.be)