InfoCash

Artikel

Een kat die een aap nadoet (en net niet vangt)

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 10-07-2010


Een kat die apengeluiden nadoet

Het klinkt als een vreemd verhaal, maar toch is het waar; er is een wilde kat gevonden in een natuurreservaat in Brazilie, dat geluiden van een aap nadoet. Nog nooit eerder werd deze ontdekking daadwerkelijk bevestigd met geluids- of beeldmateriaal. wel waren er al eens berichten gekomen van bewoners van de Amazone, die aangaven dat sommige katachtigen geluiden van andere dieren imiteerden, maar enig bewijs bleef uit. Tot Juni 2005, toen lukte het enkele onderzoekers van de Wildlife Conservation Society dan toch, om een geluidsopname te maken van een wilde kat die lokroepen van zijn prooi (in dit geval een aapje) nadoet.


De ontdekking


De ontdekking

De wilde kat die gevonden werd in het reservaat, imiteerde geluiden die zijn prooi, een zogehete Pied Tamarin aap, ook maakte. In het Juni nummer 2010 van het Amerikaanse blad Neotropical Primates, werd er voor het eerst geschreven over deze bijzondere ontdekking. De onderzoekers die in 2005 de betreffende opname maakten, bekeken een groep van 8 Pied Tamarin aapjes die in een boom zaten te eten. Vervolgens hoorden de onderzoekers een geluid dat vergelijkbaar was aan het geluid dat Pied Tamarin baby-aapjes uitstoten. Het geluid werd alleen niet door een van de aapjes gemaakt. Toen het geluid klonk, klom een van de oudere apen uit de boom om op onderzoek uit te gaan. Vervolgens kwamen er 4 andere Pied Tamarin aapjes, die ook op onderzoek gingen, uit de boom geklommen. Toen vloog er een wilde kat uit de struiken en deze wilde de aapjes aanvallen. De oudere aap kon nog net op tijd een alarm geven voor de andere apen, en deze konden nog net wegvluchten voor de wilde kat.

Verder onderzoek

Onderzoekers waren onder de indruk van deze geluidsimitatie, omdat hiermee ook de berichten van de Amazone bewonders, over luipaarden en pumas die geluiden van hun prooi imiteren, hoogstwaarschijnlijk kloppen. Echter ontbreekt het daadwerkelijke bewijs nog wel. Er wordt momenteel veel extra onderzoek gedaan naar dit bijzondere verschijnsel. De met uitsterven bedreigde Pied Tamarin aapjes, worden momenteel van dichtbij gevolgd door WCS, die nog druk zoekend zijn naar fondsen om het onderzoek mee te financieren.